rast elektronske trgovine u srbiji

Više od pet miliona transakcija putem interneta u trećem kvartalu

BiznisNovacSrbijaVesti

26.11.2021 16:50 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Više od pet miliona transakcija putem interneta u trećem kvartalu Više od pet miliona transakcija putem interneta u trećem kvartalu
Viceguverner Narodne banke Srbije (NBS) Dragana Stanić je na online konferenciji „Oblikovanje budućnosti e-trgovine, faktori rasta“ istakla da elektronska trgovina u našoj zemlji godinama... Više od pet miliona transakcija putem interneta u trećem kvartalu

Viceguverner Narodne banke Srbije (NBS) Dragana Stanić je na online konferenciji „Oblikovanje budućnosti e-trgovine, faktori rasta“ istakla da elektronska trgovina u našoj zemlji godinama beleži rast i da je pandemija Covid-19 dodatno ubrzala taj rast.

Prema njenim rečima za vreme pandemije e-trgovina je omogućila kupcima da iz udobnosti i sigurnosti svog doma obave nabavku, a pandemija je podstakla veliki broj trgovaca koji do sada nisu imali internet prodajna mesta da ih ubrzano otvore.

„U trećem tromesečju ove godine bilo je više od pet miliona transakcija kupovine putem interneta, karticama i e-novcem, u dinarima, što je 32,61 odsto više nego u istom lanjskom periodu. Transakcije kupovine putem interneta u trećem kvartalu su iznosile više od 13 milijardi dinara, što je za 58,42 odsto više nego u istom periodu prošle godine“, navela je Dragana Stanić, preneo je Tanjug.

Kako je navela, u trećem kvartalu na internetu je bilo 1,082 miliona transakcija u evrima, što je za 25,05 odsto više nego u istom lanjskom periodu.

Njihova vrednost je iznosila 56 miliona evra, odnosno 85,72 odsto više nego u istom lanjskom kvartalu, a porastao je i broj i vrednost transakcija u dolarima.

Stanić je istakla da su veliki doprinos rastu e-trgovine dale i regulatorne izmene pa je navela da je na predlog NBS 2018. godine usvojen Zakon o međubankarskim naknadama i posebnim pravilima poslovanja kod platnih transakcija na osnovu platnih kartica.

„Njime su značajno snižene trgovačke naknade za prihvatanje platnih kartica, što se odrazilo i na internet prodajna mesta i doprinelo rastu internet prihvatne mreže pa je broj virtuelnih prodajnih mesta u Srbiji porastao sa 1.644 u trećem kvartalu 2020. godine na 2.867 u trećem kvartalu 2021. godine“, rekla je Stanić.

Ona je naglasila da NBS radi i na modernizaciji i stalnom razvoju naše nacionalne platne kartice – DinaCard.

„Imajući u vidu niže troškove koje donosi prihvatanje DinaCard platnih kartica na internetu što domaći trgovci prepoznaju, sve je veći broj internet prodajnih mesta na kojima je moguće platiti Dina karticom, pa je njome trenutno moguće plaćanje na više od 1.300 internet prodajnih mesta“ , istakla je viceguverner Dragana Stanić.

Ukazala je da savremeni servisi plaćanja i mogućnost da korisnici u samo par sekundi elektronski obave plaćanje dodatno podstiču e-trgovinu, jer kupcu omogućavaju da brzo i jednostavno izmiri svoju obavezu.

Narodna banka Srbije
Foto: Narodna banka Srbije

Naglasila je da je u ciju daljeg razvoja bezgotovinskog plaćanja i uvođenja najmodernije platne infrastrukture, guverner NBS Jorgovanka Tabaković u oktobru 2018. godine pustila u rad IPS NBS sistem, kao prvi platni sistem ove vrste u regionu i među prvima u svetu.

On radi neprestano i omogućava prenos novca u roku od par sekundi, a od kada je počeo da radi njime je obavljeno oko 70 miliona transakcija.

Kao posebno važno je istakla da ovaj sistem omogućava i plaćanje na internet prodajnim mestima.

„Informacija da je dostupno instant plaćanje na virtuelnim prodajnim mestima je od posebnog značaja ako imamo u vidu da veći broj korisnika ima sa svojim pružaocem platnih usluga ugovorenu uslugu mobilnog plaćanja“, rekla je ona i navela da rast broja ovih korisnika među fizičkim licima iznosi 30,57 odsto i da je on sa 1,9 miliona na kraju trećeg kvartala prošle godine porastao na 2,6 miliona na kraju ovogodišnjeg prvog tromesečja.

Kada je reč o instant plaćanjima na internet prodajnim mestima, istakla je da su moguće dve opcije, pa korisnik može za kupovinu i plaćanje koristiti jedan uređaj, recimo mobilni kada se koristi deep link tehnologiju.

„Ako koristi dva uređaja, recimo laptop i mobilni uređaj, IPS QR kod se generiše na internet prodavnici a kupac zatim kamerom svog mobilnog telefona i korišćenjem svoje aplikacije za mobilno bankarstvo skenira taj kod i plaćanje je obavljeno u dva klika“, pojasnila je Stanić.

Prema njenim rečima ovaj vid plaćanja ima znatne prednosti za trgovce u odnosu na plaćanja karticama, kako zbog nižih troškova, tako i zbog činjenice da trgovac u roku od par sekundi ima sredstva na svom računu.

„Trend rasta kupovine na internetu će bez dileme biti nastavljen, čemu će doprineti i to da kupci sada imaju na raspolaganju veći spektar platnih instrumenata za plaćanje na internetu, što im dodatno olakšava e-trgovinu, kao i da je sve veći broj internet prodavnica“, istakla je viceguverner Narodne banke Dragana Stanić.

Dodala je da će NBS nastaviti da podstiče i podržava dalji razvoj elektronskih plaćanja i da podržava razvoj e-trgovine u Srbiji.

  • MARE

    27.11.2022 #1 Author

    Vec godinu dana nemam karticu , sve ide preko aplikacije

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...