VIŠE STOTINA VOZAČA AUTOBUSA OSTALO BEZ POSLA Delatnost povremenog prevoznika u Hrvatskoj pred potpunim slomom

RegionVesti

21.7.2020 14:54 Autor: Ljiljana Begović 1

VIŠE STOTINA VOZAČA AUTOBUSA OSTALO BEZ POSLA Delatnost povremenog prevoznika u Hrvatskoj pred potpunim slomom VIŠE STOTINA VOZAČA AUTOBUSA OSTALO BEZ POSLA Delatnost povremenog prevoznika u Hrvatskoj pred potpunim slomom
Delatnost povremenog prevoza putnika (PPP), koji u Hrvatskoj obuhvata 2.000 firmi sa oko 20.000 zaposlenih i flotom od 4.500 vozila, pred potpunim je slomom.... VIŠE STOTINA VOZAČA AUTOBUSA OSTALO BEZ POSLA Delatnost povremenog prevoznika u Hrvatskoj pred potpunim slomom

Delatnost povremenog prevoza putnika (PPP), koji u Hrvatskoj obuhvata 2.000 firmi sa oko 20.000 zaposlenih i flotom od 4.500 vozila, pred potpunim je slomom.

Samo u jednom danu, u jednoj kompaniji koja se bavi povremenim prevozom podeljeno je 68 otkaza, u drugoj tridesetak. Prva je iz Rovinja, druga s područja Dalmacije, kaže predstavnik Incijative PPP Marko Slišković.

Prema njegovoj proceni, od početka jula ugašeno je više stotina radnih mesta u povremenom prevozu putnika. Nove Vladine mere i podrška za očuvanje radnih mesta u julu i avgustu, koje su predstavljene pre nekoliko dana, za ova izgubljena radna mesta stigle su prekasno.

Sliškovićeva procena je da tokom jula i avgusta neće uspeti da prebace ni 5 odsto prihoda od onog što su u ovoj branši ostvarili u istom periodu lani.  Sa svojim voznim parkom luksuznijh kombi-vozila trenutno odrađuje last minute rezervacije, ali firma mu i dalje beleži pad prihoda od čak 98 odsto u odnosu na isti period prošle godine.

Foto: freepik.com

„Posebno zabrinjavaju i sve učestaliji otkazi rezervacija koje smo imali za septembar i oktobar, očigledno je strah od drugog talasa korona virusa počeo da uzima danak“, navodi Slišković, prenosi Novi list.

Upravo je period od aprila do oktobra onaj „peak“ u kome su u delatnosti povremenog prevoza putnika ostvarivali gro svojih godišnjih prihoda. U ovoj korona godini upravo je povremeni prevoz bio taj koji je stao prvi, pojava Covid-19 parkirala im je autobuse i druga vozila još krajem februara. Procene su da je više od 90 odsto prevoznika povremenog prevoza sve od tada suočeno sa nula prihoda.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...