Niži porezi na gorivo kao podsticaj za potrošače

Vlada Indije smanjila akcize na benzin i dizel

SvetVesti

4.11.2021 10:59 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Vlada Indije smanjila akcize na benzin i dizel Vlada Indije smanjila akcize na benzin i dizel
Vlada Indije je smanjila poreze na benzin i dizel u nastojanju da podstakne raspoloženje građana za potrošnju, što bi potpomoglo oporavak treće ekonomije Azije... Vlada Indije smanjila akcize na benzin i dizel

Vlada Indije je smanjila poreze na benzin i dizel u nastojanju da podstakne raspoloženje građana za potrošnju, što bi potpomoglo oporavak treće ekonomije Azije nakon oštrih mera uvedenih kako bi se suzbilo širenje korona virusa.

Akciza na benzin smanjena je za pet rupija (0,0671 dolara) po litru, a na dizel za 10 rupija (0,1342 dolara) po litru, navodi se u saopštenju vlade.

Nakon odluke federalne vlade, najmanje deset indijskih država u kojima je na vlasti partija Baratija Džanata (BJP) premijera Narendre Modija ili njihovi saveznici, saopštilo je da će dodatno smanjiti lokalne poreze na gorivo za još sedam rupija po litru, piše Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Do smanjenja poreza dolazi uoči hinduističkog festivala Divali, koji označava početak praznične sezone u Indiji, za koju je karakteristična povećana potrošnja.

Za Saveznu vladu Indije smanjenje poreza predstavlja gubitak prihoda između 550 i 600 milijardi rupija (oko 7,4 milijarde dolara), izjavio je za Reuters jedan izvor iz vlade.

Pre odluke o sniženju cena, porezi su u ceni goriva imali značajan udeo – oko 52 odsto za benzin i oko 47 odsto za dizel.

Litar benzina u ovoj zemlji, u kojoj većina ljudi živi sa manje od 2,0 dolara dnevno, u Nju Delhiju košta 110,04 rupija (1,48 dolara), dok dizel košta 98,42 rupija (1,32 dolara).

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...