Indijska telekomunikaciona firma planira da izvrši konverziju duga u kapital

Vlada Indije zadržava 35,8 odsto udela kompanije Vodafone Idea

Firme u fokusuInvesticijePoslovanjeSvetU fokusuVesti

11.1.2022 19:17 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Vlada Indije zadržava 35,8 odsto udela kompanije Vodafone Idea Vlada Indije zadržava 35,8 odsto udela kompanije Vodafone Idea
Upravni odbor indijske telekomunikacione kompanije Vodafone Idea (VIL) u nedostatku novca odobrio je konverziju njegovih dugova u vlasnički kapital. Ovaj potez bi mogao omogućiti... Vlada Indije zadržava 35,8 odsto udela kompanije Vodafone Idea

Upravni odbor indijske telekomunikacione kompanije Vodafone Idea (VIL) u nedostatku novca odobrio je konverziju njegovih dugova u vlasnički kapital. Ovaj potez bi mogao omogućiti Vladi Indije da zadrži 35,8 odsto udela u kompaniji, navodi se u izmenjenom pravilniku.

To bi, međutim, moglo rezultirati smanjenjem udela svih postojećih akcionara. Nakon konverzije, Vodafon grupa sa sedištem u Velikoj Britaniji imaće 28,5 odsto udela u telekomunikacionoj kompaniji, a oko 17,8 odsto će imati indijska grupa Aditia Birla, navodi se u saopštenju.

Tržišna kapitalizacija kompanije nakon poslednjeg trgovanja iznosila je 369,25 milijardi rupija (pet milijardi dolara), piše Capital.com.

Nakon objave, na jutarnjem trgovanju na Nacionalnoj berzi Indije vrednost akcija VIL pala je 13,13 odsto, na 12,9 rupija. 

Upravni odbor kompanije, koji je imao sastanak početkom nedelje, odobrio je konverziju punog iznosa kamate vezane za prilagođeni bruto kapitalni prihod i aukciju u kojoj učestvuje vlada Indije.

Prilagođeni bruto prihod je godišnja isplata koju firme plaćaju za određene i pogodnosti, bazirana na prihodima kompanija.

Očekuje se da će trenutna neto vrednost pomenute kamate za VIL biti oko 160 milijardi rupija. Međutim, čeka se potvrda Odeljenja za telekomunikacije (DoT).

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...