Kineska kompanija proverava tvrdnju da njihov proizvod ima opciju cenzure

Vlada Litvanije pozvala građane da bace Xiaomi telefone

LifestyleSvetVesti

27.9.2021 11:39 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Vlada Litvanije pozvala građane da bace Xiaomi telefone Vlada Litvanije pozvala građane da bace Xiaomi telefone
Kineski proizvođač pametnih telefona Xiaomi u ponedeljak je saopštio da je angažovan nezavisni eksterni stručnjak kako bi procenio tvrdnje litvanske vlade da telefoni ove... Vlada Litvanije pozvala građane da bace Xiaomi telefone

Kineski proizvođač pametnih telefona Xiaomi u ponedeljak je saopštio da je angažovan nezavisni eksterni stručnjak kako bi procenio tvrdnje litvanske vlade da telefoni ove korporacije imaju funkciju cenzure.

Iz kompanije odbacuju kvalifikacije u datim zaključcima, pa je, kao treća strana, angažovan i nezavisni ekspert, koji će proceniti da li su tvrdnje u izveštaju vlade tačne ili ne, navodi u saopštenju portparol kompanije Xiaomi, prenosi Reuters.

Ovo saopštenje je usledilo nakon što je litvansko Ministarstvo odbrane Litvanije pozvalo prošle nedelje potrošače da bace kineske telefone. Razlog tome je izveštaj Nacionalnog centra za sajber bezbednost (NCSC), u kome se tvrdi da je u telefone Xiaomi-ja navodno ugrađena opcija cenzure.

Kineska kompanija je tada reagovala, izjavivši da njeni uređaji ne cenzurišu komunikaciju korisnika bilo da je reč o dolaznim ili odlaznim pozivima.

Xiaomi nije precizirao koju nezavisnu organizaciju angažuje za sprovođenje procene, a portparol je agenciji Reuters otkrio da je reč o organizaciji sa sedištem u Evropi.

Kompanija koristi jedan advertajzing softver kako bi zaštitila klijente od određenih sadržaja, poput pornografije i komentara koji vređaju lokalne korisnike, što je praksa koja predstavlja standard u ovoj industriji, navode iz Xiaomi-ja.

Oni dodaju da je u pogledu privatnosti podataka kompanija usklađena sa ISO/IEC 27001 standardima za upravljanje bezbednošću informacija i sa ISO/IEC 27701 sistemom za upravljanje privatnošću podataka, što su dva okvira za praćenje evropske Opšte uredbe o zaštiti podataka o ličnosti (GDPR).

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...