VLADA SAD TUŽILA GUGL ZBOG MONOPOLA Sledi najveće suđenje u oblasti zaštite konkurencije u poslednjih 20 godina

Hi-techLifestyleSvetVesti

21.10.2020 08:55 Autor: Marko Miladinović 0

VLADA SAD TUŽILA GUGL ZBOG MONOPOLA Sledi najveće suđenje u oblasti zaštite konkurencije u poslednjih 20 godina VLADA SAD TUŽILA GUGL ZBOG MONOPOLA Sledi najveće suđenje u oblasti zaštite konkurencije u poslednjih 20 godina
Američki Sekretarijat za pravosuđe tužio je juče Gugl zbog kršenja zakona protiv monopola, tvrdeći da je tehnološki gigant zloupotrebio dominaciju u pretraživanju interneta i... VLADA SAD TUŽILA GUGL ZBOG MONOPOLA Sledi najveće suđenje u oblasti zaštite konkurencije u poslednjih 20 godina

Američki Sekretarijat za pravosuđe tužio je juče Gugl zbog kršenja zakona protiv monopola, tvrdeći da je tehnološki gigant zloupotrebio dominaciju u pretraživanju interneta i onlajn reklamiranju da bi ugušio konkurenciju i tako naneo štetu potrošačima.

Ova tužba predstavlja najznačajniji potez vlade na zaštiti konkurencije još od tužbe protiv Majkrosofta, pre više od 20 godina, podseća AP.

Takođe bi mogla da otvori put za druge velike vladine poteze protiv monopola, imajući u vidu aktuelne istrage koje Sekretarijat za pravosuđe i Federalna trgovinska komisija (FTC) vode protiv velikih tehnoloških kompanija, među kojima su Epl, Amazon i Fejsbuk, prenosi Glas Amerike.

“Gugl je svetski gigant pretrage i reklamiranja na internetu. Međutim, kao što se objašnjava u tužbi podnetoj danas, održao je monopol kroz politiku isključivanja drugih koja je štetna po konkurenciju“, rekao je novinarima zamenik sekretara za pravosuđe Džef Rozen.

Gugl je na tužbu odgovorio na svom zvaničnom profilu na Tviteru: “Današnja tužba Sekretarijata za pravosuđe ima velike nedostatke. Ljudi koriste Gugl zato što je to njihov izbor, a ne zato što su primorani ili ne mogu da pronađu alternative“.

U tužbi podnetoj u federalnom sudu u Vašingtonu navodi se da Gugl plaća milijarde dolara, zarađene od reklama, proizvođačima pametnih telefona kako bi oni osigurali da Gugl bude glavni pretraživač na njihovim proizvodima. Vladi su se u podnošenju tužbe pridružili republikanski državni tužioci iz 11 saveznih država.

U tužbi se takođe ističe da Gugl drži 88 odsto američkog pretraživanja na internetu, a čak 94 odsto od svih pretraga na mobilnim uređajima.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...