Teška elektroenergetska situacija u Francuskoj

Vlada smanjuje dobit državne kompanije EDF

EUVesti

20.1.2022 14:07 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Vlada smanjuje dobit državne kompanije EDF Vlada smanjuje dobit državne kompanije EDF
Francuska država neće zanemariti elektroenergetsku kompaniju EDF i ublažiće posledice mera koje bi trebalo da ublaže udar poskupljenja struje za domaćinstva, poručio je u... Vlada smanjuje dobit državne kompanije EDF

Francuska država neće zanemariti elektroenergetsku kompaniju EDF i ublažiće posledice mera koje bi trebalo da ublaže udar poskupljenja struje za domaćinstva, poručio je u četvrtak francuski ministar finansija Bruno le Mer (Bruno Le Maire).

Vlada francuskog predsednika Emanuela Makrona (Emmanuel Macron) naložila je prošle nedelje kompaniji EDF da konkurenciji prodaje više jeftinije struje koju proizvodi u nuklearnim elektranama. Država je vlasnik 84 odsto udela u EDF čije su akcije oslabile oko 40 odsto od oktobra prošle godine, preneo je Reuters.

Kompanija je prošle nedelje objavila da će vladina odluka smanjiti njenu bruto dobit za oko osam milijardi evra. Vladin nalog vremenski je koincidirao sa pripremama kompanije za ulaganja u nove reaktore koja će se meriti u milijardama dolara.

Glavni sindikati u EDF pozvali su na proteste, a glavni izvršni direktor EDF Žan-Bernar Levi (Jean-Bernard Levy) nazvao je vladinu odluku „pravim šokom“ i najavio mere za odbranu interesa kompanije. Ministarstvo finansija poručilo je da EDF može da računa na vladinu podršku.

Le Mer je obećao da nijedan radnik kompanije EDF ne mora da strahuje za budućnost. „Budu li cene (struje) niske i manje unosne, država će podržati EDF. Podržaćemo veliku državnu firmu koja je ponos francuskog naroda“, rekao je ministar, dodajući da je cilj izgradnja novih nuklearnih reaktora koji su važni za EDF iz strateške perspektive.

  • Milovan94

    20.1.2022 #1 Author

    Energetska situacija svuda u Evropi je zabrinjavajuća

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...