tržište rada za sada ne pokazuje znake recesije

Vlada Srbije: Završetak godine rastom BDP-a od 3,5 odsto

SrbijaVesti

24.9.2022 08:25 Autor: Redakcija Biznis.rs 8

Vlada Srbije: Završetak godine rastom BDP-a od 3,5 odsto Vlada Srbije: Završetak godine rastom BDP-a od 3,5 odsto
Savet za koordinaciju aktivnosti i mera za rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) ocenio je da bi prema predviđanjima tekuća godina trebalo da bude završena... Vlada Srbije: Završetak godine rastom BDP-a od 3,5 odsto

Savet za koordinaciju aktivnosti i mera za rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) ocenio je da bi prema predviđanjima tekuća godina trebalo da bude završena rastom BDP-a od 3,5 odsto.

Na sednici u petak kojom je predsedavala premijerka Ana Brnabić je rečeno i da „tržište rada za sada ne pokazuje znake recesije“, saopštila je Vlada Srbije.

„Kada je reč o spoljnotrgovinskoj razmeni, i pored teške ekonomske situacije u svetu i okruženju, ona je u odnosu na 2021. godinu vrlo solidna“, dodaje se u saopštenju.

Na sednici su, kako je navedeno, analizirani rezultati u privrednim oblastima u prva tri kvartala 2022. godine koji utiču na BDP, a sagledana je i aktuelna situacija u energetskom sektoru i razmatrani su koraci koje treba preduzeti kako bi rast BDP-a do kraja godine bio podstaknut.

Analizirana je situacija u svetu i Evropi u sektoru energetike, i kako je navedeno, posebno je razmotreno stanje i mere koje je u Srbiji neophodno preduzeti „kako bi se ostvarile značajne uštede i ublažile negativne posledice“.

Na sednici je zaključeno i da je potrebno oformiti radne grupe u svim sektorima Privredne komore Srbije koje bi u što kraćem periodu pripremile predloge za uštedu struje.

Zaključeno je, kako se navodi u saopštenju, da je potrebno „razmotriti načine da se dođe do rešenja za smanjenje gubitaka na električnoj mreži“.

Navedeno je i da je akcenat stavljen i na poljoprivrednu i proizvodnju hrane, te da je konstatovano da je rod suncokreta izuzetan, „a da je trenutno otežana berba kukuruza zbog vremenskih uslova“.

 • SUNCOKRET

  24.9.2022 #1 Author

  Rast od 3.5 pošto BDPa je odličan za ove uslove.

  Odgovori

  • GAGA

   25.9.2022 #2 Author

   Ako se ostvari predvidjanje

   Odgovori

 • ZVE84

  25.9.2022 #3 Author

  Tržište rada je i te kako ugroženo, samo što niko ne vidi pravu situaciju

  Odgovori

 • Dragana

  25.9.2022 #5 Author

  Pa nije lose pored rasta cena da i BDP raste

  Odgovori

 • VERA

  25.9.2022 #6 Author

  Šta li nam se sprema, ko će znati.

  Odgovori

 • Milovan94

  25.9.2022 #7 Author

  Dobri su nam rezlutati

  Odgovori

 • GOCA BG

  25.9.2022 #8 Author

  Ako je stvarno tako…

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...