VLADA USVOJILA PLAN REORGANIZACIJE SRBIJAGASA Početak reformisanja gasnog sektora u Srbiji

SrbijaVesti

10.12.2020 17:55 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

VLADA USVOJILA PLAN REORGANIZACIJE SRBIJAGASA Početak reformisanja gasnog sektora u Srbiji VLADA USVOJILA PLAN REORGANIZACIJE SRBIJAGASA Početak reformisanja gasnog sektora u Srbiji
Ministarka rudarstva i energetike, Zorana Mihajlović izjavila je da je Vlada Srbije usvojila plan za reorganizaciju JP „Srbijagas“, koji znači početak reformisanja i modernizacije... VLADA USVOJILA PLAN REORGANIZACIJE SRBIJAGASA Početak reformisanja gasnog sektora u Srbiji

Ministarka rudarstva i energetike, Zorana Mihajlović izjavila je da je Vlada Srbije usvojila plan za reorganizaciju JP „Srbijagas“, koji znači početak reformisanja i modernizacije gasnog sektora Srbije.

“Srbija zaslužuje da ima gasni sektor koji je moćan i profitabilan, a sprovođenje plana koji je predložilo Ministarstvo rudarstva i energetike, a Vlada Srbije prihvatila, omogućiće da se to i realizuje, sa jasnim zadacima i rokovima. Reformisanje “Srbijagasa“ stvoriće uslove za stabilno i sigurno snabdevanje gasom, kao i mnogo efikasnije i profitabilnije poslovanje gasnih preduzeća, a što je važno i zbog infrastrukturnih projekata koje realizuju”, rekla je Mihajlovićeva.

Prema njenim rečima, plan reorganizacije „Srbijagasa” podrazumeva, pre svega, razdvajanje delatnosti transporta i distribucije gasa između JP “Srbijagasa” i preduzeća “Transportgas” i “Distribucijagas Srbija”, licenciranje ovih preduzeća za delatnost koju obavljaju, kao i usklađivanje njihovog rada sa Zakonom o energetici.

Cevi
Foto: Pixabay.com

“Takođe, ovaj plan obuhvata i donošenje predloga mera za rešavanje pitanja brojnih povezanih preduzeća u kojima „Srbijagas” ima učešće u kapitalu, a koje opterećuju poslovanje ove kompanije”, naglasila je Mihajlovićeva.

Resorna ministarka je dodala da reformisanje “Srbijagasa”, pored toga što je propisano zakonima Srbije, predstavlja i preuzetu međunarodnu obavezu. “Donošenje plana i sprovođenje ovih reformi je važno i zbog sprečavanja najavljenog uvođenja mera Ministarskog saveta Energetske zajednice protiv Srbije, kao i zbog otklanjanja prepreka za otvaranje Poglavlja 15 u pregovorima sa Evropskom unijom”, naglasila je Zorana Mihajlović.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...