rast cena fjučersa ovog fosilnog goriva u kini

Vlasti Indonezije odložile sastanak sa rudarima o zabrani izvoza uglja

EkologijaSvetU fokusuVesti

5.1.2022 14:41 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Vlasti Indonezije odložile sastanak sa rudarima o zabrani izvoza uglja Vlasti Indonezije odložile sastanak sa rudarima o zabrani izvoza uglja
Indonežanske vlasti su odložile u sredu sastanak sa predstavnicima rudnika uglja na kojem je trebalo da se razgovara o odluci vlade da zabrani izvoz,... Vlasti Indonezije odložile sastanak sa rudarima o zabrani izvoza uglja

Indonežanske vlasti su odložile u sredu sastanak sa predstavnicima rudnika uglja na kojem je trebalo da se razgovara o odluci vlade da zabrani izvoz, a brojni brodovi sa utovarenim teretom ostali su privezani na dokovima.

Indonezija, najveći svetski izvoznik termalnog uglja i najveći kineski inostrani dobavljač, objavila je u subotu da od januara uvodi zabranu izvoza kako bi izbegla nestašicu uglja za sopstvenu proizvodnju struje.

Zabrana je dovela do rasta cena fjučersa termalnog uglja u Kini, zbog straha da bi odluka Džakarte mogla da ugrozi energetsku bezbednost u jednoj od najvećih svetskih ekonomija.

Referentna cena fjučersa termalnog uglja u Kini skočila je čak 7,8 odsto u utorak, prvog trgovačkog dana u novoj godini, nakon objave informacije o indonežanskoj odluci, ali je danas rast cene prilično smanjen. Prema poslednjim raspoloživim podacima, fjučersi termalnog uglja su trgovani u Kini po ceni od 702 juana (110,4 dolara) po toni, za 1,3 procenta nižoj nego u utorak, prenosi Tanjug pozivajući se na Reuters.

Fjučersi uglja ugovarani za mesec unapred na berzi ICE Newcasle takođe su naglo porasli 4. januara, kada je nastavljeno trgovanje, zabeleživši najveći jednodnevni skok od 3. novembra, na 174 dolara po toni, što je nivo koji je poslednji put registrovan u oktobru.

Predstavnici rudnika uglja trebalo je da se sastanu sa indonežanskim ministrom trgovine Muhamedom Lutfijem (Muhammad Lutfi) u sredu ujutru, ali do razgovora nije došlo, rekli su zvaničnici nacionalnog udruženja rudara (ICMA). Dodali su da nije dogovoren novi termin sastanka.

Zvaničnici ministarstva su odbili komentar, navodi Reuters.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...