Koji su uslovi za dobijanje jednokratne pomoći Vlade Srbije turističkim radnicima

Vodiči dobijaju pomoć, ali samo ako nigde ne rade

BiznisSrbijaTurizamVesti

12.3.2021 08:35 Autor: Gordana Bulatović 2

Vodiči dobijaju pomoć, ali samo ako nigde ne rade Vodiči dobijaju pomoć, ali samo ako nigde ne rade
Vlada Srbije donela je uredbu kojom se omogućava dodela bespovratne pomoći, za podršku u radu turističkih vodiča i turističkih pratilaca, zbog poteškoća u poslovanju... Vodiči dobijaju pomoć, ali samo ako nigde ne rade

Vlada Srbije donela je uredbu kojom se omogućava dodela bespovratne pomoći, za podršku u radu turističkih vodiča i turističkih pratilaca, zbog poteškoća u poslovanju uzrokovanih pandemijom korona virusa.

„Ovim programom želimo da utičemo na očuvanje turističke industrije Srbje, da damo podršku pružaocima usluga turističkih profesija i očuvanju zaposlenosti u oblasti turizma“, kažu u Vladi Srbije.

Sredstva koja su opredeljena ovim programom Vlade su bespovratna. Svaki turistički vodič ili turistički pratilac dobiće uplatu od 30.900,24 dinara na svoj, već otvoren, dinarski tekući račun kod poslovne banke. Lica koja mogu da očekuju pomoć moraju imati položen stručni ispit za turističkog vodiča ili za turističkog pratioca. U slučaju kada neko ima položen ispit za oba zanimanja, pravo na uplatu imaće samo po jednom osnovu.

Uz posedovanje dokaza o položenom ispitu, turistički vodiči i pratioci moraju imati i važeću legitimaciju. Takođe, moraju imati dokaz da nisu u radnom odnosu, ali i da nisu radno angažovani po osnovu rada van radnog odnosa, da nisu preduzetnici ni penzioneri.

Proveru ispunjenosti uslova vršiće Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija uvidom u zvanične evidencije turističkih vodiča i pratilaca. Konačan spisak onih koji imaju pravo na bespovratnu pomoć biće objavljen na sajtu Ministarstva.

Zahtevi za bespovratnu pomoć upućivaće se Ministarstvu.

  • Tina

    14.3.2021 #1 Author

    Lep gest. Svi oni bi radili da je stanje normalno

    Odgovori

  • Tina

    14.3.2021 #2 Author

    Dobro dosla im je pomoc. Da je stanje normalno oni bi sad svi radili. Svakako da mora da postoje i neki kriterijumi za dodelu novcanih sredstava

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...