U Srbiji od 5. jula nova pravila, rigoroznije kontrole emisije izduvnih gasova

Vozači mogu da odahnu – cene tehničkih pregleda neće se menjati

AutomobiliIzdvajamoLifestyleSrbijaVesti

15.3.2021 08:04 Autor: Marija Jovanović 7

Vozači mogu da odahnu – cene tehničkih pregleda neće se menjati Vozači mogu da odahnu – cene tehničkih pregleda neće se menjati
U Srbiji će od 5. jula početi puna primena propisa za tehnički pregled vozila. Iako su pooštreni kriterijumi stupili na snagu 2018. godine, nova... Vozači mogu da odahnu – cene tehničkih pregleda neće se menjati

U Srbiji će od 5. jula početi puna primena propisa za tehnički pregled vozila. Iako su pooštreni kriterijumi stupili na snagu 2018. godine, nova pravila donose novine pre svega u delu kontrole emisije izduvnih gasova. Ipak, vozači u Srbiji ne bi trebalo da budu zabrinuti zbog cena jer će one, po svemu sudeći, ostati na istom nivou.

„Nova pravila donose proveru ispravnosti vozila u domenu kvalitetnijeg pregleda. Po novom sistemu tehnički pregledi uvode dodatne uređaje za proveru određenih delova na vozilu koji se do sada nisu proveravali, poput zaptivenosti instalacija plinskog uređaja, vlage u kočionoj tečnosti i slično. Smatramo da su to vrlo bitni elementi kako za vlasnike vozila, tako i za sve učesnike u saobraćaju“, kažu za Biznis.rs u Nacionalnoj asocijaciji tehničkih pregleda (NATEP).

Iako ne postoje precizni podaci, kako navode, otprilike 2.300.000 vozila godišnje se registrije u Srbiji, dok je njihova prosečna starost oko 15,16 godina.

Foto: Pixabay.com

Na pitanje da li će u odnosu na starost voznog parka, brojni vozači moći da ispune sve uslove i na taj način registruju svoja vozila, u ovoj asocijaciji objašnjavaju da to nije realno procenjivati jer je, bez obzira da li je reč o novijem ili starijem vozilu, najvažnije da ono bude ispravno.

„Prema našim saznanjima u proceduri je izmena Pravilnika o podeli vozila i neki normativi koji su propisani ovim Pravilnikom, biće izmenjeni. Koji su to normativi i na koje će se neispravnosti odnositi, za koje vrste vozila i koji će se uslovi menjati, trenutno nemamo pouzdane informacije, ali je sigurno da će se menjati i to uskoro. Pojedinim izmenama Pravilnika o podeli vozila sigurno će i ocena ispravnosti pojedinih uređaja na vozilu biti naklonjenija vlasnicima vozila“, ističu u NATEP.  

Što se tiče cena tehničkih pregleda, iako se u javnosti o tome polemisalo više puta, u ovoj asocijaciji napominju da se cene koje su sada u opticaju neće bitno menjati.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...