bez ovog aditiva nemoguće je voziti i teretnjake

Vozačima novih dizel automobila preti nestašica potrebnog dodatka AdBlue

BiznisSvetU fokusuVesti

30.10.2021 09:19 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Vozačima novih dizel automobila preti nestašica potrebnog dodatka AdBlue Vozačima novih dizel automobila preti nestašica potrebnog dodatka AdBlue
Dramatičan rast cene gasa mogao bi uskoro da pogodi vozače novih vozila na dizel gorivo, jer preti nestašica potrebnog dodatka AdBlue, tečnosti koja smanjuje... Vozačima novih dizel automobila preti nestašica potrebnog dodatka AdBlue

Dramatičan rast cene gasa mogao bi uskoro da pogodi vozače novih vozila na dizel gorivo, jer preti nestašica potrebnog dodatka AdBlue, tečnosti koja smanjuje nivo azotnih oksida u izduvnim gasovima.

Bez ovog dodatka mnoga putnička, ali i teretna vozila nemoguće je voziti. Evropski proizvođači AdBlue su zbog velike cene gasa smanjili proizvodnju.

Za litar AdBlue potreban je kilogam gasa. „Svi veliki proizvođači su svoj proizvod već sveli na kontingente, a pojedini su potpuno obustavili proizvodnju“, ukazuje prodavac na veliko ovog dodtaka za dizel gorivo, u Austriji Andreas Obereder, pišu Novosti.

Već u septembru je veliki nemački hemijski koncern BASF smanjio proizvodnju amonijaka, koji je bitan u proizvodnji AdBlue.

U oktobru je i najveći proizvođač amonijaka u Nemačkoj SKW smanjio proizvodnju, jer im se zbog cene gasa ovaj posao ne isplati. Nemački autoprevoznici već su alarmirani zbog pretećeg nedostatka AdBlue.

Taj dodatak je, kako ističu iz udruženja prevoznika, potreban za 90 odsto teretnjaka.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...