FRANCUSKA PRIPREMA ZAKON O ZABRANI KRATKIH DOMAĆIH LETOVA

Vozom umesto avionom zbog smanjenja emisije ugljenika

EkologijaEULifestyleU fokusuVestiZdravlje

13.4.2021 08:53 Autor: Vladimir Jokanović 2

Vozom umesto avionom zbog smanjenja emisije ugljenika Vozom umesto avionom zbog smanjenja emisije ugljenika
Poslanici francuskog parlamenta pokrenuli su postupak za zabranu unutrašnjih letova na kratkim relacijama tamo gde postoji mogućnost alternativnog putovanja vozom, kako bi smanjili emisiju... Vozom umesto avionom zbog smanjenja emisije ugljenika

Poslanici francuskog parlamenta pokrenuli su postupak za zabranu unutrašnjih letova na kratkim relacijama tamo gde postoji mogućnost alternativnog putovanja vozom, kako bi smanjili emisiju ugljenika. Parlament je glasao za predlog zakona o ukidanju avionskih linija do gradova, između kojih se može stići vozom za manje od dva i po sata.

Predložene mere biće stavljene na glasanje u Senatu pre nego što budu postale zakon, prenosi BBC. Mere bi mogle da utiču na putovanja između Pariza i Nanta, Liona i Bordoa, ali se neće odnositi na tranzitne letove. Francuska građanska konvencija o klimi predložila je ukidanje putovanja avionom na relacijama između kojih se putuje vozom kraće od četiri sata.

Glasanje u parlamentu usledilo je nekoliko dana nakon što je francuska vlada udvostručila svoj udeo u nacionalnoj avio-kompaniji Air France. Vlada u Parizu, najveći pojedinačni akcionar Air France, saopštila je da je spasavanje nacionalnog avio-prevoznika od suštinske važnosti za zemlju, ali da ne razmišlja o nacionalizaciji ove kompanije, dok je ministar ekonomije istakao da je pomoć uslovljena ukidanjem nekih domaćih letova.

  • Anna

    17.4.2021 #1 Author

    Kod nas bi to bilo neizvodljivo. Svi letovi u zemlji ne traju više od pola sata, tako da bi svi letovi u unutrašnjem saobraćaju bili ukinuti. A drugi problem je loše stanje i vozova i železničkih pruga

    Odgovori

  • SUNCOKRET

    14.3.2022 #2 Author

    Voz ima i drugih prednosti u odnosu na avio. Možeš da razgleda predele kojima prolaziš što je nemoguće iz aviona.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...