VREDNOST RUDNIKA U BIH SKORO MILIJARDU DOLARA Dobit od iskopavanja zlata, srebra i cinka čak 25 miliona dolara

RegionVesti

28.8.2020 09:34 Autor: Ljiljana Begović 2

VREDNOST RUDNIKA U BIH SKORO MILIJARDU DOLARA Dobit od iskopavanja zlata, srebra i cinka čak 25 miliona dolara VREDNOST RUDNIKA U BIH SKORO MILIJARDU DOLARA Dobit od iskopavanja zlata, srebra i cinka čak 25 miliona dolara
Na osnovu dosadašnjih istraživanja na lokalitetima Rupice i Veovača u Bosni i Hercegovni, utvrđeno je da je vrednost rudnika u Varešu gotovo milijardu dolara.... VREDNOST RUDNIKA U BIH SKORO MILIJARDU DOLARA Dobit od iskopavanja zlata, srebra i cinka čak 25 miliona dolara

Na osnovu dosadašnjih istraživanja na lokalitetima Rupice i Veovača u Bosni i Hercegovni, utvrđeno je da je vrednost rudnika u Varešu gotovo milijardu dolara.

Utvrđeno je da je na tonu iskopanog materijala moguće pronaći 1,01 gram zlata, te 120 grama srebra. Kompanija „Adriatic Metals“ objavila je da je vrednost projekta 916 miliona dolara.

Dodaju kako istraživanja pokazuju da će tona materija najverovatnije sadržati i 3,5 odsto cinka, 2,2 odsto olova, 0,3 procenta bakra, te 23,2 odsto barita. Objavljena je i procena zarade firme „Adriatic Metals“, koja je za 2022. godinu 25 miliona dolara.

Foto:Pixabay.com

Prema procenama kompanije, od prvog iskopavanja do prve zarade proći će osam meseci. Rudnik se nalazi u Zeničko-dobojskom kantonu, a premijer tog kantona Mirza Ganić rekao je da je ovo veliki projekat za njih.

„Imamo dobru saradnju, u stalnom smo kontaktu. Ovaj projekat je pozitivna priča za ZDK, ali i za celu BiH. Ako zaživi u punom kapacitetu, svi ćemo imati koristi, prvenstveno lokalna zajednica, jer, po zakonu o koncesiji, najveći deo sredstava, 70 odsto, ostaje u Varešu, koji je trenutno slabo razvijen. Ovo bi ubrzalo njegov razvoj“, rekao je premijer, prenosi Tanjug, pozivajući se na Dnevni Avaz.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...