Rast cena energije na dnevnom redu predstojećeg samita

Vrtoglavo poskupljenje gasa i električne energije u zemljama EU

EUManifestacijeU fokusuVesti

1.10.2021 08:17 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Vrtoglavo poskupljenje gasa i električne energije u zemljama EU Vrtoglavo poskupljenje gasa i električne energije u zemljama EU
Čelnici država članica Evropske unije razgovaraće u drugoj polovini oktobra o rastu cene energije, nakon što su cene plina i struje značajno porasle u... Vrtoglavo poskupljenje gasa i električne energije u zemljama EU

Čelnici država članica Evropske unije razgovaraće u drugoj polovini oktobra o rastu cene energije, nakon što su cene plina i struje značajno porasle u poslednjih nekoliko meseci, objavio je potparol Evropskog saveta.

„Evropa, kao i mnoge druge regije, doživljava značajno povećanje cena energije. Predsednik je stoga odlučio da stavi ovu važnu temu na dnevni red sastanka Evropskog saveta 22. i 23. oktobra“, izjavio je Baren Lejc (Barend Leyts), potparol predsednika Evropskog saveta, Šarla Mišela (Charles Michel).

Poslednjih meseci cene energije vrtoglavo rastu, a kako se približava zima, Evropa postaje sve zabrinutija, prenosi SeeBiz.

Veleprodajna cena prirodnog gasa dostigla je rekordno visoke vrednosti u Velikoj Britaniji, Francuskoj, Španiji, Nemačkoj i Italiji. Računi za domaćinstva preduzeća već su naglo porasli, a sa hladnijim vremenom mogli bi postati još veći.

„Kratkoročno, moramo se usredsrediti na neposredne brige naših domaćinstava, industrije i malih i srednjih preduzeća. To je, pre svega, odgovornost država članica. Ali, takođe moramo da razgovaramo o tome i kako EU može pomoći”, istakao je Mišelov portparol.

S druge strane, dodaju iz Evropskog saveta, EU srednjoročno i dugoročno mora da nastavi značajno da povećava ulaganja u inovacije i čistu energiju.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...