Ponuda skočila za skoro 60 odsto, a nema ko da radi

Za programere posla ima napretek, blizu 7.000 oglasa u osam meseci

BiznisBolji posaoHi-techLifestylePoslovanjePreduzetnik

30.9.2021 16:48 Autor: Julijana Vincan 1

Za programere posla ima napretek, blizu 7.000 oglasa u osam meseci Za programere posla ima napretek, blizu 7.000 oglasa u osam meseci
U prvih osam meseci 2021. godine domaće IT tržište rada doživelo je neverovatan rast broja oglasa za posao. Prema podacima sajta za zapošljavanje IT... Za programere posla ima napretek, blizu 7.000 oglasa u osam meseci

U prvih osam meseci 2021. godine domaće IT tržište rada doživelo je neverovatan rast broja oglasa za posao. Prema podacima sajta za zapošljavanje IT kadrova HelloWorld.rs, u navedenom periodu skok ponude poslova iznosi čak 58 odsto u odnosu na prošlu godinu, dok u poređenju sa 2019. godinom ova brojka iznosi 53 procenata.

„Da se IT tržište rada konstantno razvija pokazuju nam i ove brojke da svake godine imamo povećanje broja oglasa na samom sajtu. Ono što je takođe zanimljivo jeste i da se mogućnost rada od kuće javlja sve više kao opcija u konkursima za posao, pa tako sada imamo četvrtinu oglasa koji se odnose na ‘remote’ pozicije. Povećanje broja oglasa na sajtu uopšte ne treba da čudi kada uzmemo u obzir potrebu za IT stručnjacima i njihovim znanjima. Takođe, sve je više startapova na samom tržištu i te male preduzetničke ideje vrlo brzo prelaze u ozbiljne poslodavce na tržištu rada. Isto tako, sve je veći broj inostranih kompanija koje otvaraju svoje službene prostorije u Srbiji, a za sve to je potreban i stručni kadar iz ove oblasti“, izjavio je za Biznis.rs saradnik za odnose sa javnošću na pomenutom sajtu, Marko Vučetić.

Prema njegovim rečima, neki od dodatnih razloga za sve više konkursa za posao u IT oblasti:

 1. Globalni trend digitalizacije – sve više ljudi globalno se digitalizuje i sve više proizvoda i usluga se prebacuje u digitalnu sferu, a one koje su tu od ranije robusno rastu u obimu
 2. Pandemija korona virusa – dodatno je ubrzala trendove digitalizacije
 3. Remote rad – rad sa neprisutnim timovima je snažno doprineo rastu potražnje u Srbiji
 4. Domaći programeri se još uvek dobro kotiraju u odnosu na ostale na globalnom tržištu, jer je dobar odnos cene kvaliteta

Kako je navedeno, u prvih osam meseci objavljeno je čak 6.846 oglasa za posao, od kojih se skoro četvrtina odnosi na poslove koji se rade od kuće. Prema konkursima objavljenim od početka godine na sajtu HelloWorld.rs, poslodavci su najviše tražili developere, inženjere i programere sa poznavanjem različitih tehnologija. Konkretno, u pitanju su sledeće pozicije: 

 1. JavaScript Developer
 2. Software Engineer
 3. Java Developer
 4. IT Help Desk
 5. System Administrator
 6. .NET Developer

Najnoviji podaci potvrdili su da poslodavci i dalje teško dolaze do programera viših senioriteta, kao i da je IT oblast jedna od najdeficitarnijih na tržištu rada.

„Poslodavcima je teško da nađu kvalitetnog kandidata naročito srednjeg ili višeg senioriteta, iako je najviše oglasa namenjeno programerima sa više godina radnog iskustva. Tako su kompanije, pre svega raspisivale oglase namenjenе mediorima – čak 62 odsto, seniorima – 29 procenata, dok je za juniore objavljeno devet odsto oglasa za posao“, objasnio je naš sagovornik.

Kada se posmatraju tehnologije, među traženim se izdvajaju back-end tehnologije (Java, PHP, Python, C#, .Net).

„Potreba za poznavanjem front-end tehnologija, naravno, ne izostaje, ali se ove tehnologije nalaze nešto niže na listi najtraženijih u oglasima za posao. U prvih 10 najtraženijih tehnologija izdvajaju se dve front-end – Angular i React. S obzirom na široku mogućnost primene i veliku popularnost širom sveta, ne treba da nas čudi što se JavaScript nalazi na vrhu ovog spiska i što se traži u čak trećini oglasa za posao“, ističe Vučetić.

Prema njihovim rečima, za razliku od toga, određene pozicije na tržištu nije lako pronaći jer su deficitarne. Na toj listi nalaze se DevOps inženjeri, IT Architect, Embedded Software Developer, ali i Software inženjeri i JavaScript Developeri.

 • Anna

  1.10.2021 #1 Author

  Naši programeri poseduju solidno znanje i prilično su cenjeni izvan granica Srbije. Tako da ppvećanje slobodnih mesta je i iz tog razloga da it radnici traže posao u inostranstvu

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...