predsednik najavio rešenje pitanja snabdevanja električnom energijom

Vučić: Srbija sledeće srede potpisuje značajan energetski ugovor sa SAD

InfrastrukturaSrbijaSvetVesti

10.10.2024 15:46 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Vučić: Srbija sledeće srede potpisuje značajan energetski ugovor sa SAD Vučić: Srbija sledeće srede potpisuje značajan energetski ugovor sa SAD
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je danas najavio da će iduće srede biti potpisan „značajan energetski“ ugovor sa američkom firmom UGTR čijim će sprovođenjem, po... Vučić: Srbija sledeće srede potpisuje značajan energetski ugovor sa SAD

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je danas najavio da će iduće srede biti potpisan „značajan energetski“ ugovor sa američkom firmom UGTR čijim će sprovođenjem, po njegovim rečima, Srbija rešiti pitanje snabdevanja električnom energijom u narednih nekoliko godina.

Vučić je posle sastanka sa podsekretarom SAD za ekonomski rast, energetiku i životnu sredinu Hoseom Fernandesom (Jose Fernandez) rekao da očekuje da trgovinska razmena dve zemlje ove godine pređe 1,4 milijarde dolara, što je, kako je istakao, dosad najviše u bilateralnim odnosima.

„Naša ekonomska saradnja i trgovinska razmena, bez obzira na teritorijalnu distancu, značajno napreduje. Ove godine očekujemo da bude najveća u istoriji a prema našoj računici, u prvih osam meseci iznosila je gotovo 900 miliona evra“, rekao je Vučić na zajedničkoj konferenciji za novinare u Palati Srbija u Beogradu.

On je kazao i da je sa SAD potpisan ugovor o strateškoj saradnji u energetici i da je sa američkim zvaničnikom razgovarao i o korišćenju mineralnih sirovina i litijuma.

„Mi postojanje mineralnih sirovina vidimo kao veliku priliku za dalji razvoj i ekonomski uspon, ali je potrebno da se ispune svi uslovi. Rekao sam da ćemo konačnu odluku doneti kad budemo sagledali sve studije i da verujemo da je moguće da i uz američku pomoć obezbedimo najviši nivo zaštite životne sredine, potpunu zaštitu ljudi“, kazao je predsednik.

Vučić je dodao da su nauka i činjenice ključne reči koje je američki podsekretar pomenuo u razgovoru o mineralnim sirovinama.

„Ništa ne možemo da zasnivamo na teorijama zavere, već samo na naučnim činjenicama. Sve ovo radimo zbog rasta ekonomije i uprkos suši koja je pogodila našu poljoprivredu i koja je u debelom minusu, očekujemo ove godine da imamo rast veći od četiri odsto“, rekao je Vučić.

Dodao je da je sa američkim podsekretarom razgovarao i o uvođenju 5G mreže mobilne telefonije i kako da podaci građana budu sigurni, a da bude obezbeđen tehnološki napredak.

  • meli77

    10.10.2024 #1 Author

    Super ako nam snabdevanje električnom energijom biće dugo stabilan

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.