Nakon dvodnevnog pada S&P 500 porastao za 1,42 odsto

Wall Street beleži rast berzanskih indeksa

BerzaNovacSvetVesti

3.12.2021 12:03 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Wall Street beleži rast berzanskih indeksa Wall Street beleži rast berzanskih indeksa
Berzanski indeksi na Wall Street-u u četvrtak su snažno porasli, nakon dva dana oštrog pada, ali ulagači i dalje s oprezom prate vesti o... Wall Street beleži rast berzanskih indeksa

Berzanski indeksi na Wall Street-u u četvrtak su snažno porasli, nakon dva dana oštrog pada, ali ulagači i dalje s oprezom prate vesti o omikron varijanti korona virusa.

Dow Jones ojačao je 1,82 odsto na 34.639 bodova, dok je S&P 500 porastao 1,42 odsto na 4.577 poena a Nasdaq indeks 0,83 odsto na 15.381 bod.

Na američkim berzama vlada nestabilnost od kraja prošle sedmice, kada su se zaređale vesti o pojavi omikron varijante korona virusa, koja bi mogla biti zaraznija od prethodnih i otporna na postojeće vakcine, pa se ulagači plaše ponovnog zatvaranja ekonomija, što bi usporilo oporavak od korona krize.

Zbog toga su prošlog petka cene deonica oštro pale. U ponedeljak su se blago oporavile, da bi u utorak i sredu ponovo pale, piše crnogorska agencija Mina.

Kako navodi strateg u firmi LPL Financial Rajan Detrik (Ryan Detrick), 29 dana zaredom S&P 500 indeks nije rastao niti je padao više od jedan odsto, a onda se pojavio omikron i izazvao “eksploziju nestabilnosti”. Nakon najvećeg dvodnevnog pada tržišta u proteklih godinu dana, stanje se konačno stabilizovalo u četvrtak. Međutim, nestabilnost u vezi sa omikronom i dalje je prisutna.

Ulagači su oprezni i zbog poruka predsednika američke centralne banke (FED) Džeroma Pauela (Jerome Powell), koji je naveo da visoku inflaciju više ne smatra privremenom i da će FED zbog toga ponovo razmotriti planove smanjenja programa otkupa obveznica na narednoj sednici.

To je na tržištu podstaklo špekulacije da bi zbog inflacije, koja bi mogla ostati visoka duže nego što se procenjivalo. FED bi mogao ubrzati proces ukidanja programa kupovine obveznica, a potom i povećati kamate pre nego što se očekivalo.

U petak se očekuje i izvještaj o zapošljavanju u Sjedinjenim Američkim Državama u prethodnom mesecu, koje obično značajno utiče na smer tržišta, jer je jedan od prioriteta FED oporavak tržišta rada.

Na evropskim berzama cene deonica su pale. Londonski FTSE indeks niži je 0,55 odsto na 7.129 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 1,35 odsto na 15.263 poena, a pariski CAC 1,25 odsto na 6.795 bodova.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...