Online naručivanje namirnica spojeno sa automatskom vožnjom

Walmart započinje program dostave samohodnim vozilima u Ostinu, Majamiju i okrugu Kolumbija

AutomobiliHi-techLifestyleSvetVesti

15.9.2021 20:36 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Walmart započinje program dostave samohodnim vozilima u Ostinu, Majamiju i okrugu Kolumbija Walmart započinje program dostave samohodnim vozilima u Ostinu, Majamiju i okrugu Kolumbija
Walmart će proširiti svoj nedavno započeti program nabavke samovozećih vozila tako da uključuje kompanije Ford Motor i Argo AI. Najavljena saradnja će podrazumevati upotrebu... Walmart započinje program dostave samohodnim vozilima u Ostinu, Majamiju i okrugu Kolumbija

Walmart će proširiti svoj nedavno započeti program nabavke samovozećih vozila tako da uključuje kompanije Ford Motor i Argo AI. Najavljena saradnja će podrazumevati upotrebu modela Ford Escape na hibridni pogon i sa Argo AI naprednom tehnologijom, za isporuke koje Walmart obavlja u Majamiju, okrugu Kolumbija i gradu Ostin u Teksasu.

Program će omogućiti korisnicima Walmarta da naručuju namirnice i druge artikle online, posle čega će im paket biti dostavljen autonomnim vozilom, piše The Verge.

„Uzbuđeni smo što ćemo proširiti naše napore na usavršavanju autonomne isporuke na tri nova tržišta zajedno sa Argom i Fordom“, rekao je Tom Vord (Tom Ward), viši potpredsednik kompanije Walmart za isporuke. „Ova saradnja će omogućiti da isporučujemo proizvode u domove naših kupaca sa neuporedivom brzinom i lakoćom.“

Ford i Walmart su još 2018. godine započeli pilot program sa samohodnim vozilima. Maloprodajni gigant trenutno upravlja pilot projektom za automatsku isporuku, za koji je angažovana kompanija Cruise, u kojoj udeo imaju Gatik, General Motors i sam Walmart. 

Poručivanje namirnica putem interneta centralni je deo Walmart+ programa koji funkcioniše putem učlanjenja, i koji je pokrenut pre godinu dana. Jedna od pogodnosti programa je besplatna, neograničena dostava namirnica do domova naručioca. Cena ove usluge se takmiči sa visinom naknade za korišćenje dostavnih servisa Amazon Prime.

Walmart, kao najveći trgovac mešovitom robom u SAD, tokom pandemije je zabeležio dramatičan rast online prodaje jer je veliki broj potrošača ostao u svojim domovima. Njegova prodaja putem e-trgovine u SAD porasla je 79 odsto u prošloj fiskalnoj godini, koja se završila 31. januara. Ipak, Walmart još uvek ne ostvaruje profit u ovom konkretnom poslovnom segmentu jer i dalje ima velike troškove u naporima da ga što više automatizuje.

Novi poslovni dogovor sa Fordom i startapom Argo podrazumeva da će na tri pomenute lokacije biti raspoređene male flote samohodnih automobila, sa planom da se vremenom prošire. Argo AI, koji Ford zajedno poseduje sa nemačkim proizvođačem automobila Volkswagenom, već neko vreme testira samovozeća vozila sa svojim AI sistemom za upravljanje.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...