Predstavljen nacrt budžeta za 2022. godinu

Za infrastrukturu Indija izdvaja oko 529 milijardi dolara

BiznisInfrastrukturaSvetVesti

1.2.2022 19:21 Autor: Redakcija Biznis.rs 4

Za infrastrukturu Indija izdvaja oko 529 milijardi dolara Za infrastrukturu Indija izdvaja oko 529 milijardi dolara
Čista energija će u narednih 25 godina biti ključna za rast Indije, navela je ministarka finansija ove zemlje Nirmala Sitharaman. U četvrtoj najavi budžeta,... Za infrastrukturu Indija izdvaja oko 529 milijardi dolara

Čista energija će u narednih 25 godina biti ključna za rast Indije, navela je ministarka finansija ove zemlje Nirmala Sitharaman.

U četvrtoj najavi budžeta, ministarka je predstavila nacrt za narednih 25 godina koji uključuje primenu mera za prelazak na upotrebu čiste energije. Ona je sredstva iz budžeta usmerila ka obnovljivoj energiji, energetskoj efikasnosti, električnoj mobilnosti i zelenim obveznicama. Prihodi od zelenih obveznica koristiće se za projekte smanjenja emisija ugljenika.

Najave Nirmale Sitharaman značajne su za firme u industriji čiste energije, među kojima je Reliance Industries sa Mukešom Ambanijem (Mukesh Ambani) na čelu, piše Quartz.

Ambani je prošle godine najavio da će holding uložiti u sektor obnovljive energije investiciju vrednu 10 milijardi dolara. Mnogi ovaj potez vide kao pokušaj kompanije Reliance da se udalji od tradicionalnog poslovanja s naftom.

Indija je za sledeću godinu postavila ambiciozan cilj da instalira uređaje za proizvodnju obnovljive energije sa kapacitetom od 175 gigavata, a mnogi veruju da će ta meta biti promašena.

Osim promena vezanih za energetski sektor, indijska ministarka finansija je najavila i da će 529,7 milijardi dolara biti uloženo u infrastrukturu. Plan Vlade Indije je da izgradi nove auto-puteve i povoljnije stanove, te da time podstakne ekonomski oporavak.

Na puteve će biti utrošeno skoro 2,68 milijardi dolara, a u planu je i proizvodnja 400 novih vozova u naredne tri godine.

  • ZORICA.S

    1.2.2022 #1 Author

    Sitnica.

    Odgovori

  • ACIKA

    2.2.2022 #2 Author

    Pola zemlje nema ni struju. Ogromna zemlja i narod.

    Odgovori

  • FLAME

    2.2.2022 #3 Author

    Bolje da su izdvojili taj novac za pametnije stvari. Po nehigijeni su na prvom mestu. Da, nemaju struju a ljudi uglavnom nemaju sta da jedu. Tuzno.

    Odgovori

  • Lolek

    6.5.2022 #4 Author

    Po glavi stanovnika 50$

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...