Kako odgovoriti na aktuelnu krizu energenata?

Za interkonekciju još 200 miliona evra, Srbija istražuje sve energetske mogućnosti

SrbijaVesti

12.12.2021 09:01 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Za interkonekciju još 200 miliona evra, Srbija istražuje sve energetske mogućnosti Za interkonekciju još 200 miliona evra, Srbija istražuje sve energetske mogućnosti
Direktorka Elektromreža Srbije Jelena Matejić izjavila je da je za izgradnju elektroenergetske interkonekcije sa zemljama u okruženju potrebno još 200 miliona evra novih sredstava,... Za interkonekciju još 200 miliona evra, Srbija istražuje sve energetske mogućnosti

Direktorka Elektromreža Srbije Jelena Matejić izjavila je da je za izgradnju elektroenergetske interkonekcije sa zemljama u okruženju potrebno još 200 miliona evra novih sredstava, a da su u toku investicije u iznosu od 500 miliona evra.

Kako izveštava Tanjug, Matejić je obavestila predsednika Srbije Aleksandra Vučića da je u razvoj prenosne infrastrukture za trafo stanicu Region 4 koja snabdeva Niš, Vranje i Leskovac uloženo 54 miliona evra.

„Od tih 54 miliona evra, Doljevac je dobio 350.000 evra za novi 110 kilovoltni dalekovod“, kazala je Matejić.

Odgovarajući na pitanje u kojim delovima naše zemlje još postoje problemi sa snabdevanjem električnom energijom, Matejić je navela Vojvodinu, Beograd sa okolinom i Bor. Precizirala je da su za Vojvodinu potrebna ulaganja od 50 miliona evra, za Beograd 80 miliona, a za Bor 70 miliona evra.

Predsednik Vučić je ocenio da bi ovi problemi mogli da budu rešeni uz pomoć države, jer su prihodi Elektromreže Srbije 25 milijardi dinara, a rashodi, bez kredita i kamate 20 milijardi, odnosno da je neto dobit svega 20 miliona dinara.

Vučić je takođe najavio da će Srbija zbog energetske krize u svetu nastojati da kupi sve što bude mogla kada je reč o dodatnim izvorima energije, da će kupovati veće količine gasa i širiti gasno skladište, kao da očekuje dobre rezulate u dodatnom razgovoru sa ruskim partnerima.

„Razmišljamo  o novim finansiranjima i sve što budemo mogli bilo gde – kupićemo, od izvora energije koji mogu da nam donesu bilo kakvu instalisanu snagu između 20 i 30 do 500 megavata. Spremni smo sve da kupimo i da širimo gasno skladište i da kupujemo veće količie gasa“, rekao je Vučić.

Kako je naveo, očekuje dobre rezultate od dodatnog razgovora sa ruskim partnerima, a ne samo za osnovnu cenu za količine koje su već potvrđene i naglasio da su to suštinska pitanja za Srbiju u narednom periodu.

Na pitanje otkud tolika panika oko cene gasa, Vučić je rekao da imamo ugovornu količinu od dve milijarde kubika gasa godišnje, a da nam od 1. januara do kraja maja po ugovoru pripada 920 miliona kubika po ceni od 270 dolara. Ipak, kako je rekao, potrošićemo 1,2 ili 1,3 miljarde, tako da ćemo morati da nabavimo još gasa kako bi nadomestili tu razliku.

Sada trošimo dnevno šest miliona kubika dnevno, a kada bude temperatura ispod nule Srbija će trošiti i do 14 miliona kubika gasa, rekao je predsednik Srbije.

Dodao je da u skladištu Banatski dvor imamo 60 miliona kubika gasa i da je najveći problem to što gasa nema dovoljno na tržištu, kao i to što se na berzi kupuje po ceni od 1.250 dolara, a sa transportom ta cena izađe više od 1.300 dolara.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...