Ministarka Irena Vujović za Biznis.rs o novom Zakonu o zaštiti od buke u životnoj sredini

Za kontrolu buke iz ugostiteljskih objekata biće zaduženi i komunalni milicionari

EkologijaSrbijaU fokusuVesti

8.10.2021 13:30 Autor: Julijana Vincan 2

Za kontrolu buke iz ugostiteljskih objekata biće zaduženi i komunalni milicionari Za kontrolu buke iz ugostiteljskih objekata biće zaduženi i komunalni milicionari
„Novi Zakon je donet kako bi se efikasnije rešavao problem buke i time poboljšali uslovi života za naše građane. Novim propisom, koji je juče... Za kontrolu buke iz ugostiteljskih objekata biće zaduženi i komunalni milicionari

„Novi Zakon je donet kako bi se efikasnije rešavao problem buke i time poboljšali uslovi života za naše građane. Novim propisom, koji je juče izglasan, preciznije je definisano šta je buka u životnoj sredini, proširena je lista izvora buke, kao i nadležnih za izradu strateških karata buke koje su osnova za izradu akcionih planova. Data su ovlašćenja i komunalnim milicionarima da etaloniranim uređajima za merenje buke kontrolišu buku iz ugostiteljskih objekata u skladu sa odlukom lokalne samouprave“, kaže za portal Biznis.rs ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović.

Ministarka objašnjava da će to posebno značiti građanima koji žive iznad takvih lokala, jer će njihova lokalna samouprava sada moći brže i efikasnije da rešava problem prekomerne buke iz ovog izvora.

Skupština Srbije juče je usvojila Zakon o zaštiti od buke u životnoj sredini kojim se prenose ovlašćenja za merenje i kontrolu buke u ugostiteljskim objektima na komunalnu miliciju.

Ovim zakonom će svaki komunalni milicionar biti ovlašćen da reaguje na licu mesta, jer će imati taj uređaj za merenje nivoa buke, takozvani fonometar, i moći će da upozorava, ali i da oduzme sredstva sa kojih se emituje muzika, kao i da zabrani rad objekta.

Prema odredbama novog zakona, novčanom kaznom od 200.000 dinara komunalni milicionar će kazniti za prekršaj ugostitelja ako emituje buku iznad propisanih graničnih vrednosti, a ukoliko ponovi prekršaj, kazna je od 500.000 do milion dinara.

Karte buke su, kako je saopštilo nadležno ministarstvo, osnova za izradu akcionih planova i sredstvo za obaveštavanje građana o nivou buke u životnoj sredini i njenim štetnim efektima.

Ministarka je juče u Skupštini Srbije istakla da je cilj što efikasnije rešavanje problema i sprečavanje izloženosti štetnim efektima buke, kako bi se obezbedili bolji uslovi života za građane.

„Uvedena je i obaveza prvog merenja buke, što znači da je vlasnik ili zakupac ugostiteljskog objekta dužan da obezbedi prvo merenje buke na lokaciji, pribavi izveštaj i po potrebi sprovede mere zvučne zaštite. Primenom ovog zakona uspostavićemo funkcionalni sistem praćenja i kontrole nivoa buke, što je od velikog značaja za zdravlje i kvalitet života naših građana“, istakla je Irena Vujović.

  • Ivan

    8.10.2021 #1 Author

    Nije pošteno

    Odgovori

  • Jelena

    9.10.2021 #2 Author

    Nemaju druga posla.. Sve nam je reseno sem buke.. 🤬

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...