ZA MIKRO I MALA PREDUZEĆA 700 MILIONA EVRA Vučić: Podsticaj za sve firme koje ne otpuste radnike

IzdvajamoSrbijaVesti

30.3.2020 08:21 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

ZA MIKRO I MALA PREDUZEĆA 700 MILIONA EVRA Vučić: Podsticaj za sve firme koje ne otpuste radnike ZA MIKRO I MALA PREDUZEĆA 700 MILIONA EVRA Vučić: Podsticaj za sve firme koje ne otpuste radnike
Država je izdvojila 700 miliona evra za podršku mikro i malim preduzećima kako bi njihov biznis opstao posle krize koju je izazvao virus korona,... ZA MIKRO I MALA PREDUZEĆA 700 MILIONA EVRA Vučić: Podsticaj za sve firme koje ne otpuste radnike

Država je izdvojila 700 miliona evra za podršku mikro i malim preduzećima kako bi njihov biznis opstao posle krize koju je izazvao virus korona, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Prema njegovim rečima, podsticaj će dobiti sva ona preduzeća koja nisu otpustila više od 10 odsto radnika, a da će sve one koji su radnike zaposlili gledati da nagrade.

“Svi preduzetnici, mikro i mala preduzeća, za tri meseca, makar i ne trajala čitava kriza oko korone, platićemo minimalac svakom preduzetniku, frizeru, obućaru, pekaru, taksisti, svakome bez izuzetka i svakom od njihovih zaposlenih”, rekao je Vučić gostuju’i na TV Prva.

Najavio je da isplata neće krenuti po završetku vandrednog stanja, već za mesec dana, jer su državi potrebna dva meseca da vidi da li su radnici optuštani ili ne. Ukoliko je neko otpustio radnike pa vratio, biće mu plaćeno.

„Kako da ne platimo Tončevu koji je otpustio sve radnike, ali ih je vratio, tako da sada može da računa na državu“, rekao je Vučić.

Kaže da svi preduzetnici u vreme korona virusa ne mogu sada da zarade, ali će imati minimalac za sebe i svoje zaposlene.

“Radio ili ne radio, mi ćemo ovo isplatiti. I to je ono što se u svetu zove helikopter mani, novac koji kao da pada s neba, mi ih tako dajemo. Želimo da ti preduzetnici mogu da nastave, da im pokrijemo nelikvidnost i da im pomognemo da prežive”, rekao je predsednik.

Kaže i da će biti odloženo plaćanje poreza i doprinosa na sledeću godinu, kao i akontacija poreza na dobiti za sledeću godinu.

Druga mera je, kako kaže Vučić, potrebna za likvidnost i deo solventnosti srednjih preduzeća, ali posebno malih i mikro, a to je garantni fond, preko kojeg će banke ubaciti u sistem dve milijarde evra.

„Dve milijade evra banke će morati da tresnu u sistem, a od toga mi preuzimamo odgovornost između 480 miliona i 600 miliona, oko 550 miliona da se dogovorimo sa bankama, što je milijardu i 250 miliona da se finansiraju mali. Jer bi banke rekle da može da se finansira samo onaj koji dolazi za novi kredit“, rekao je Vučić.

Država će biti garant tri godine.

„Jedan deo od te dve milijarde će nestati u bunaru, jer ih preduzetnici neće iskoristiti na najbolji način. Hoćemo da bude još više para gurnutih u privredu“, rekao je Vučić.

Kako je rekao, pri kraju je dogovor sa bankama o tome, a guverner i ministar finansija su već razgovarali sa udruženjima banaka.

„Naš Fond za razvoj nema tu sposobnost da pronađe klijente, tu su banke mnogo bolje od Fonda za razvoj. Dakle, još će 200 miliona evra da uloze pod najboljim mogućim usloviam da krediti ne idu preko jedan odsto, da damo grejs period“, rekao je Vučić.

  • GINKO

    27.6.2022 #1 Author

    Lepo od njega, da se poveca broj firmi

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...