ZA PODRŠKU PRIVREDNICIMA U BUDŽETU IZDVOJENO 17,6 MILIJARDI DINARA Fokus na investicijama, preduzetništvu i infrastrukturi, kaže ministarka privrede

InvesticijeNovacSrbijaVesti

24.11.2020 14:11 Autor: Ljiljana Begović 1

ZA PODRŠKU PRIVREDNICIMA U BUDŽETU IZDVOJENO 17,6 MILIJARDI DINARA Fokus na investicijama, preduzetništvu i infrastrukturi, kaže ministarka privrede ZA PODRŠKU PRIVREDNICIMA U BUDŽETU IZDVOJENO 17,6 MILIJARDI DINARA Fokus na investicijama, preduzetništvu i infrastrukturi, kaže ministarka privrede
Svi pokazatelji govore da Srbija ima najbolji rezultat po pitanju privrednog rasta u Evropi. Naša država se odgovorno ponela i u dobroj meri smo... ZA PODRŠKU PRIVREDNICIMA U BUDŽETU IZDVOJENO 17,6 MILIJARDI DINARA Fokus na investicijama, preduzetništvu i infrastrukturi, kaže ministarka privrede

Svi pokazatelji govore da Srbija ima najbolji rezultat po pitanju privrednog rasta u Evropi. Naša država se odgovorno ponela i u dobroj meri smo očuvali vitalnost privrede, rekla je ministarka privrede Srbije Anđelka Atanasković.

Ministarka je na beogradskom ekonomskom forumu istakla da je Srbija jedna od retkih zemalja koja je uspela da sačuva radna mesta i da pomogne privrednim subjektima da ostanu likvidni u vreme pandemije.

„Više od 160 milijardi dinara sredstava predstavljala su dragocenu pomoć privredi za mere održavanja likvidnosti oko 250.000 privrednih subjekata. Ne smemo zaboraviti da borba protv Covid-19 i dalje traje, i da pored borbe za svaki ljudski život i za suzbijanje zaraze moramo da vodimo računa i o ekonomiji“, naglasila je ministarka privrede.

Fokus i cilj ministarstva privrede u narednom periodu biće brži oporavak kako bi zadržali dobre ekonomske rezultate.

Dinari
Foto: Shutterstock

Budžet za narednu godinu donosi novu podršku privredi

„Na osnovu ciljeva koncipirali smo budžet za narednu godinu. Najveći deo budžeta ministarstva privrede u 2021. godini biće usmeren na nove investicije, koje će uticati na rast BDP“, navodi Atanasković.

Ministarstvo će podršku privredi nastaviti u tri smera. Fokus će biti na velikim investicijama, razvoju preduzetništva i unapređenju poslovne infrastrukture.

U budžetu za podsticaje privredi izdvojeno je 17,6 milijardi dinara, od čega za podsticaje za direktne investicije nešto više od 15 milijardi dinara.

Arhitekte
Foto: Pixabay.com

Za podršku razvoja preduzetništva izdvojeno je 2,1 milijarda dinara, od čega dve milijarde za nekoliko programa podrške sektoru malih i srednjih preduzeća, jedan od programa biće posvećen i afirmaciji ženskog preduzetništva.

„Kada je reč o infrastrukturnim projektima i merama regionalnog razvoja u budžetu je planirano 1,6 milijardi dinara“, kaže ministarka Atanasković.

Ono što je za od izuzetnog značaja za Srbiju kada su u pitanju investicije je da nijedan projekat nije zaustavljen  i da se nijedan investitor nije povukao, od početka krize.

„Jedan od ciljeva je dovođenje visoko tehnoloških kompanija, što će podići tehnološki nivo naše privrede i omogućiti otvaranje novih radnih mesta i to za visoko obrazovani kadar“, navodi ministarka i dodaje da će se Srbija trudit da zadrži prvu poziciju po stranim investicijama u ovom delu Evrope.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...