Naučnici traže novo istraživanje o poreklu virusa Covid-19

Za poslednja 24 sata u svetu obolelo više od 650.000 osoba

SvetVesti

8.4.2021 11:03 Autor: Ljiljana Begović

Za poslednja 24 sata u svetu obolelo više od 650.000 osoba Za poslednja 24 sata u svetu obolelo više od 650.000 osoba
Virusom Covid-19 od početka pandemije u svetu je zaraženo više od 133,7 miliona osoba. Od posledica infekcije umrlo je 2,9 miliona ljudi, oporavilo se... Za poslednja 24 sata u svetu obolelo više od 650.000 osoba

Virusom Covid-19 od početka pandemije u svetu je zaraženo više od 133,7 miliona osoba. Od posledica infekcije umrlo je 2,9 miliona ljudi, oporavilo se više od 107,8 miliona pacijenata. Za poslednja 24 sata u svetu je registrovano više od 650.000 novih slučajeva zaraze.

Najveći broj zaraženih na svetu registrovan je u SAD više od 31,6 miliona, na drugom mestu je Brazil sa 13,1 milion i Indija sa 12,9 miliona obolelih.

U Indiji je u protekla 24 sata zabeležen rekordan dnevni bilans od 126.789 novih slučajeva infekcije korona virusom, saopštilo je Ministarstvo zdravlja. Ovo je najveći skok broja novozaraženih još od septembra prošle godine kada je broj obolelih bio između  90.000 i 100.000 na dnevnom nivou.

Treći talas korona virusa je i u Brazilu, gde je aktivan i južnoafrički soj. Zdravstveni radnici smatraju da novi soj predstavlja novu opasnost jer u zemlji raste broj smrtnih slučajeva.

Foto: Tagnjug/AP

Naučnici traže novo istraživanje o poreklu virusa

Zajedničko istraživanje  Kine i Svetske zdravstvene organizacije (SZO) o poreklu korona virusa nije dalo verodostojne odgovore o tome kako je pandemija započela, a potrebne su i rigoroznije istrage, sa učestvovanjem Pekinga ili bez njega, navela je organizacija međunarodnih naučnika i istraživača.

U zajedničkoj studiji objavljenoj prošle nedelje navedeno je da najverojatniji put prenosa virusa koji uzrokuje Covid-19 uključuje slepe miševe i druge divlje životinje u Kini i jugoistočnoj Aziji. Isključena je mogućnost da je virus nastao u laboratoriji.

U otvorenom pismu 24 naučnika iz Evrope, Sjedinjenih Američkih Država, Australije i Japana navedeno je da je studija narušena politikom. U pismu se takođe navodi da su zaključci studije izvedeni na osnovu neobjavljenih kineskih istraživanja, dok  zapisi i biološki uzorci „ostaju nepristupačni“, prenose svetski mediji.

Vakcinacija u svetu

Kao izlaz iz pandemije mnoge zemlje su uvele masovne vakcinacije stanovništva. U imunizaciji prednjače SAD sa 168,5 miliona, kada je reč o ukupnom broju vakcinisanih. Na listi iza SAD nalaze se Kina (145,9 miliona), Indija (87 miliona), Velika Britanija (37,1 milion), Brazil (22,5 miliona), Turska (17,3 miliona) i na sedmom mestu nalazi se Nemačka sa 15 miliona vakcinisanig građana.

Izvor: ourworldindata.org

Zastoj i usporenost u tempu vakcinacije mnoge evropske zemlje duguju problemu oko cepiva kompanije AstraZeneca.

Ministri zdravlja članica Evropske unije nisu uspeli da dogovore zajedničke smernice za upotrebu cepiva AstraZeneca, uprkos pozivima na koordinaciju među državama članicama u borbi kako bi se otklonilo nepoverenje javnosti u odnosu prema toj vakcini, piše BBC.

Nakon što je Evropska agencija za lekove (EMA) promenila svoje smernice o vakcini kompanije AstraZeneca, jer je pronašla moguće veze s vrlo retkim slučajevima neobičnih krvnih ugrušaka, održan je virtuelni sastanak ministara zdravlja članica EU.

„Usklađivanje na nivou Evropske unije će biti ključno za zaustavljanje širenja dezinformacija“, navodi se u saopštenju nakon sastanka.

U Italiji i Španiji vakcina AstraZeneca samo za starije od 60  godina

Italijanski ministar zdravlja Roberto Speranca nakon konsultacija sa stručnjacima doneo je odluku da će vakcina kompanije Astra Zeneca biti preporučena samo osobama starijim od 60 godina. Odluka je donešena nakon što je evropski regulator otkrio moguće veze između vakcine i retkih slučajeva pojave krvnih ugrušaka kod onih koji su primili tu vakcinu.

Vlasti Španije najavile su da će takođe ograničiti upotrebu vakcine AstraZeneca na davanje samo ljudima starijim od 60 godina.

„I dalje ćemo davati vakcinu ove kompanije, ali od 60 godine starosti pa naviše“, rekla je ministarka zdravlja Karolin Darijas na konferenciji za novinare kada se zemlja pridružila nekoliko drugih članica EU koje su preduzele slične mere, prenosi Guardian.

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.