Ski centri odoleli korona virusu, poseta bolja nego prethodne godine

Za predstojeće praznike biće omogućeno skijanje na planinama u Srbiji

BiznisSrbijaTurizamVesti

29.4.2021 11:10 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Za predstojeće praznike biće omogućeno skijanje na planinama u Srbiji Za predstojeće praznike biće omogućeno skijanje na planinama u Srbiji
Ove zimske sezone Ski centri u Srbiji odoleli su korona virusu, pa je tako na Kopaoniku, Zlatiboru i Staroj planini zabeleženo oko 370.000 skijaša,... Za predstojeće praznike biće omogućeno skijanje na planinama u Srbiji

Ove zimske sezone Ski centri u Srbiji odoleli su korona virusu, pa je tako na Kopaoniku, Zlatiboru i Staroj planini zabeleženo oko 370.000 skijaša, pokazuju podaci Skijališta Srbije.

Ostvaren je i veći promet za šest odsto u odnosu na prethodnu sezonu, rekao je direktor Skijališta Srbije Dejan Ćika.

“I pored situacije sa korona virusom ostvarili smo izvanredne rezultate. Na Kopaoniku se skijalo 137 dana, na Staroj planini 100 dana, a na Zlatiboru 97 dana. Iako su uslovi bili veoma teški, radili smo punom parom i kapacitetom, potpuno bezbedno”, rekao je Ćika za Tanjug.

On je poručio skijašima da će im biti omogućeno skijanje i za uskršnje i prvomajske praznike, tako da će Skijališta Srbije raditi od 30. aprila do 4. maja, a cene će, kaže, biti sa popustom od 30 odsto.

Na pitanje da li su zabeležena zaražavanja, budući da se u javnosti komentarisalo da su ski centri bili “rasadnici” korona virusa, Ćika je rekao da se to više odnosilo na “drugo poluvreme”, odnosno na kafiće što nije u domenu Skijališta Srbije.

“Što je bilo do nas, mi smo odradili. I u regularnim uslovima je bezbednost skijaša na prvom mestu, a sa pandemijom mi smo još pojačali mere tako da smo tokom skijaške sezone organizovali prilaz žičarama, vozili smanjenim kapacitetom skijaše na žicama, redari na stazama su ujedno bili i covid redari, opominjali su skijaše da nose maske”, napomenuo je Ćika.

Podsetio je i da su skijaši sami po sebi dobro zaštićeni, ali, kaže, bilo je i neodgovornih pa su u nekim slučajevima oduzimali i ski paseve.

Navodeći da ski centri u Evropi nisu radili, odnosno da su radili samo za lokalno stanovništvo, Ćika je rekao da su Skijališta Srbije iskoristila priliku da domaćim skijašima, koji skijaju u inostranstvu, pokažu da im se i u zemlji može obezbediti sve što imaju i u svetu.

“Mi smo u protekle četiri godine mnogo investirali u skijaške centre. Ove godine smo završili najveću investiciju iz oblasti turizma, to je gondola koja povezuje turističko naselje Brzeće sa Malim Karamanom. Uradili smo garažu sa 326 parking mesta, imamo najdužu veštačku stazu za skijanje, promenili smo sistem za kontrolu karata, izgradili više od 10 kilometara staza. Sve su to velike investicije koje smo odradili prethodnih godina”, rekao je Ćika i najavio ambiciozne planove za iduću zimsku seoznu.

Foto: Olja Simović

“Planiramo da napravimo veštačko jezero na Malom Karamanu, planiramo izgradnju gondole Treska koja bi povezala vikend naselje sa Suvim Rudištem na Pančićevom vrhu, ali videćemo šta ćemo od toga uspeti da uradimo”, dodao je on.

Ocenio je da je nova gondola na Kopaoniku opravdala očekivanja i da je za dva meseca prevezla oko 50.000 turista.

Direktor Skijališta Srbije napominje da će letnja sezona početi sredinom juna, podsetivši na dobro poznate sadržaje poput avantura parka, boba na šinama, panoramske vožnje žičarom i drugo.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...