ZA PROGRAM MOJA PRVA PLATA PRIJAVILO SE 5.636 PREDUZEĆA Oglašeno ukupno 13.500 radnih mesta za mlade

SrbijaVesti

24.9.2020 12:10 Autor: Marija Jovanović 1

ZA PROGRAM MOJA PRVA PLATA PRIJAVILO SE 5.636 PREDUZEĆA Oglašeno ukupno 13.500 radnih mesta za mlade ZA PROGRAM MOJA PRVA PLATA PRIJAVILO SE 5.636 PREDUZEĆA Oglašeno ukupno 13.500 radnih mesta za mlade
Za državni program „Moja prva plata“ do sada se prijavilo 5.636 preduzeća, a svi zainteresovani poslodavci moći će da apliciraju do petka, kada ističe... ZA PROGRAM MOJA PRVA PLATA PRIJAVILO SE 5.636 PREDUZEĆA Oglašeno ukupno 13.500 radnih mesta za mlade

Za državni program „Moja prva plata“ do sada se prijavilo 5.636 preduzeća, a svi zainteresovani poslodavci moći će da apliciraju do petka, kada ističe rok za prijavu, izjavio je ministar finansija Siniša Mali.

Poslodavci koji su se prijavili za program oglasili su ukupno 13.500 radnih mesta na 8.500 pozicija, rekao je Mali koji je sa predsednikom PKS Markom Čadežom obišao firmu Visaris, koja se uključila u ovaj program.

Ova firma, koja se bavi proizvodnjom rendgen aparata, oglasila je 11 pozicija za obuku mladih, a prema rečima ministra ona je samo jedno od 5.636 preduzeća koja su se do sada prijavila za program „Moja prva plata“.

Foto: Pexels.com

Mali je podsetio da je ovaj program usmeren ka mladima koji su završili srednju školu i fakultet, a nemaju posao. Njima će država pomoći tako što će deo plate pokriti u periodu od devet meseci i to na mesečnom nivou sa 20.000 dinara za one sa završenom srednjom školom i 24.000 za one sa završenim fakultetom. Ostatak plate će obezbediti poslodavac.

Za program „Moja prva plata“ iz budžeta je izdvojeno dve milijarde dinara. Program je usmeren na mlade koji do sada nisu imali nikakvo radno iskustvo, kako bi ga stekli i lakše našli posao.

Budžet stabilan, Srbija izbegla najgori scenario

Izbegli smo najcrnji scenario i izborili se sa najtežim posledicima pandemije, kazao je ministar finansija i naglasio da je budžet stabilan, kao i makroekonomska situacija.

Čekamo kraj godine i siguran sam da ćemo i dalje imati brojeve koji se odnose na još manju nezaposlenost i stopu rasta BDP koja će biti među tri prve u Evropi„, rekao je Mali nakon obilaska firme Visaris.

On je podsetio da je u paket pomoći uloženo 5,8 milijardi evra kako bismo se izborili i umanjili negativne posledice pandemije.

Foto: Tanjug

Sve to, kako je naglasio, omogućilo je da Srbija izbegne najcrnji scenario koji se može videti u velikom broju drugih zemalja, gde su milioni ljudi ostali bez posla, a fabrike zatvorene.

Toga u Srbiji nema. U ovom trenutku u drugom kvartalu imali smo rekordnu nisku stopu nezaposlenosti 7,3 odsto, ali ni sa tim nismo zadovoljni„, rekao je Mali i dodao da je upravo program “Moja prva plata” usmeren ka tome da oni koji do sada nisu imali nikakvo radno iskustvo to prvo iskustvo i steknu.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...