Zakonom propisana uvećana zarada

Za rad na državni praznik dupla dnevnica

SrbijaVesti

9.11.2021 15:09 Autor: Stanislav Stanišić 5

Za rad na državni praznik dupla dnevnica Za rad na državni praznik dupla dnevnica
U četvrtak, 11. novembra, biće poslednji državni praznik u tekućoj kalendarskoj godini. Tada se obeležava Dan primirja u Prvom svetskom ratu. Svi zaposleni imaju... Za rad na državni praznik dupla dnevnica

U četvrtak, 11. novembra, biće poslednji državni praznik u tekućoj kalendarskoj godini. Tada se obeležava Dan primirja u Prvom svetskom ratu.

Svi zaposleni imaju pravo da odsustvuju sa posla na dan praznika za koji je zakonom propisano da se ne radi, kao i da za to vreme ostvare pravo na naknadu zarade. S druge strane, prema Zakonu o radu, ako neko radi na dan praznika, ima pravo na uvećanu zaradu.

S obzirom na to da je Zakonom o državnim i drugim praznicima u Republici Srbiji propisano da se državni praznik Dan primirja (11. novembar) praznuje jedan dan i pravo na naknadu zarade, odnosno na uvećanu zaradu za rad na ovaj datum, zaposleni može da ostvari samo za taj jedan dan.

Dodatno, poslodavci mogu ponuditi radniku i „zamenski“ slobodan dan, ukoliko radno vreme zaposlenog ne može drugačije da se organizuje. Sve je, naravno, stvar dogovora sa poslodavcem, ali zakon je jasan – onima koji rade na državni praznik sleduje dnevnica, i to dupla.

Naime, prema Zakonu o radu, zaposleni koji radi na dan praznika, a koji je po zakonu neradan dan, ima pravo na uvećanu zaradu u visini utvrđenoj opštim aktom i Ugovorom o radu, a najmanje 110 odsto od osnovice.

U osnovnu zaradu, koja služi kao osnov za obračun uvećane zarade, ne ulaze primanja po osnovu radnog učinka, bonusi, nagrade, „topli obrok“, regres, minuli rad i uvećana zarada po drugim osnovima iz Zakona o radu.

Tako se uvećanje od 110 odsto primenjuje na ugovorenu satnicu, pa zaposleni prima 100 odsto redovne zarade (dnevnice), plus 110 odsto redovne plate (dnevnice).

Prema Zakonu o radu, ako se istovremeno steknu uslovi na uvećanu zaradu po više osnova (za rad na dan praznika, za rad noću, prekovremeni rad i rad u smenama), procenat uvećane zarade ne može biti niži od zbira procenata po svakom od osnova uvećanja.

  • Tatjana

    9.11.2021 #1 Author

    Lepo

    Odgovori

  • Tina

    9.11.2021 #2 Author

    Zakonom se moze sve regulisati

    Odgovori

  • Blowfly

    11.11.2021 #3 Author

    Gde je to? U kojoj državi?

    Odgovori

  • GINKO

    4.5.2022 #4 Author

    To nekada bilo, ne znam gde sada to postoji i ko dobija uopste.

    Odgovori

  • NINICA

    25.12.2022 #5 Author

    To bi baš bilo lepo da je zaista istinito.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...