forum o jačanju saradnje u oblasti malih i srednjih preduzeća

Za šest meseci spoljnotrgovinska razmena Kine i Vojvodine 295,1 milion evra

BiznisPoslovanjePreduzetnikSrbijaTurizamVesti

1.9.2021 18:20 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Za šest meseci spoljnotrgovinska razmena Kine i Vojvodine 295,1 milion evra Za šest meseci spoljnotrgovinska razmena Kine i Vojvodine 295,1 milion evra
Na trećem forumu Kine i država Centralne i Istočne Evrope o saradnji malih i srednjih preduzeća, obratio se u sredu, online, pokrajinski sekretar za... Za šest meseci spoljnotrgovinska razmena Kine i Vojvodine 295,1 milion evra

Na trećem forumu Kine i država Centralne i Istočne Evrope o saradnji malih i srednjih preduzeća, obratio se u sredu, online, pokrajinski sekretar za međuregionalnu saradnju Aleksandar Sofić koji je kazao da spoljnotrgovinska saradnja Kine i Vojvodine u prvih šest meseci beleži rast i da je ukupna vrednost 295,1 milion evra.

Kako je saopšteno iz Pokrajinske vlade, a preneo je Tanjug, forum pod sloganom „Nova kinetika, novo poglavlje, nova budućnost“ održava se u gradu Cangdžou kineske pokrajine Hebej i okuplja brojne države i pobratimljene gradove.

Forum se održava u cilju dijaloga o produbljivanju saradnje u oblasti razvoja malih i srednjih preduzeća, ekonomske i kulturne razmene, kao i jačanja turističke ponude i otvaranja novih mogućnosti za saradnju sa gradovima povezanim sa Kinom.

Sekretar Sofić je prilikom obraćanja istakao da je privreda „žila kucavica“ svih uspešnih društava, a međunarodna trgovina u eri digitalne umreženosti standard poslovanja.

U tom smeru, dodao je, definisani su i prioriteti Pokrajinske vlade koji se odnose na razvoj malih i srednjih preduzeća, posebno u sinergiji sa inovativnim digitalnim tehnologijama.

On je podsetio da je Autonomna pokrajina Vojvodina pouzdan i stabilan partner pokrajine Hebej, koja pokazuje izuzetnu agilnost u internacionalizaciji privredne aktivnosti u svim segmentima.

„Kina je treći spoljnotrgovinski partner Srbije, a podaci o razmeni AP Vojvodine s Kinom su ohrabrujući. Trgovinska razmena, tokom 2020. godine je iznosila je 520,7 miliona evra i za 18,8 odsto je bila veća nego prošle godine, a tokom prvih šest meseci imamo dodatni rast od 24,9 odsto i ukupnu vrednost razmene od 295,1 milion evra“, rekao je Sofić.

Podsetio je da su kineske investicije na teritoriji Vojvodine vredne 129 miliona evra, a ukupno pet kompanija sa kineskim kapitalom zapošljava 2.085 radnika.

Činjenica da je Kina jedna od vodećih ekonomskih sila na svetu, a time i naših uvaženih partnera na regionalnom nivou, ocenio je Sofić, otvara brojne dugoročne mogućnosti za obostranu uspešnu ekonomsku saradnju.

Forumu su prisustvovali brojni gradonačelnici gradova pobratima u Kini i zemljama Centralne i Istočne Evrope, predstavnici preduzeća i poslovnih udruženja.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...