ZA ULAZAK U SLOVENIJU VIŠE NE VAŽI NEGATIVAN PCR TEST URAĐEN U SRBIJI Bez karantina samo sa testovima EU

EUIzdvajamoLifestyleSrbijaVestiZdravlje

27.12.2020 11:53 Autor: Vladimir Jokanović 2

ZA ULAZAK U SLOVENIJU VIŠE NE VAŽI NEGATIVAN PCR TEST URAĐEN U SRBIJI  Bez karantina samo sa testovima EU ZA ULAZAK U SLOVENIJU VIŠE NE VAŽI NEGATIVAN PCR TEST URAĐEN U SRBIJI  Bez karantina samo sa testovima EU
Novom odlukom vlade Sloveniju u tu zemlju više nije moguće ući sa negativnim testom urađenim u institucijama u Srbiji ili drugoj državi izvan EU,... ZA ULAZAK U SLOVENIJU VIŠE NE VAŽI NEGATIVAN PCR TEST URAĐEN U SRBIJI  Bez karantina samo sa testovima EU

Novom odlukom vlade Sloveniju u tu zemlju više nije moguće ući sa negativnim testom urađenim u institucijama u Srbiji ili drugoj državi izvan EU, odnosno šengenskog područja, objavljeno ja na sajtu slovenačke ambasade u Beogradu.

U Sloveniju je moguć ulazak bez odlaska u karantin samo sa negativnim PCR testom iz EU, odnosno šengenskog područja, ne starijim od 24 časa, navedeno je na sajtu.

Ulazak u Republiku Sloveniju iz država na crvenoj listi, na kojoj je i Srbija, bez upućivanja u karantin ili bez prilaganja negativnog rezultata testa na prisustvo virusa SARS-CoV-2 dozvoljava se samo za sedam izuzetaka.

Pravo na boravak u Sloveniji u trajanju do 14 sati odobren je za prekogranične dnevne migrante, koji su u radnom odnosu u jednoj od država EU ili drugoj državi šengenskog prostora i koji imaju dokaz za razlog prelaska granice. U Sloveniju mogu ući lica na izvršenju zadatka međunarodnog prevoza, što se dokazuje odgovarajućim dokumentom.

Pravo na osmočasovni boravak u Sloveniji imaju lica koja prevoze robu u tu državu, kao i lica u tranzitu, koja u njoj mogu boraviti ne duže od šest sati. Obaveze odlaska u karantin i prilaganja negativnog PCR testa oslobođeni su predstavnici stranih bezbednosnih organa (policije ili pravosuđa) na zvaničnom zadatku. Izuzeće važi i za lica koja su dopremljena u Sloveniju spasilačkim ili sanitetskim vozilom, kao i zdravstvenoj pratnji iz vozila, kao i za osobe sa diplomatskom pasošem.

Više ne važe izuzeci zbog uključenosti u vaspitanje i obrazovanje, zbog hitnih poslovnih razloga, zbog planiranog hitnog zdravstvenog pregleda ili zahvata, za dvovlasnike ili zakupodavce zemljišta u pograničju ili na obe strane državne granici, zbog održavanja kontakata sa članovima uže porodice, radi pristupa prodavnicama i uslugama u susednoj državi. Dakle, u ovim slučajevima je potrebno imati negativan test, inače će lice biti upućeno u karantin, navedeno je na sajtu ambasade Republike Slovenije.

Kao izmena za ulazak bez karantina ostaje prilaganje negativnog rezultata testa ne starijeg od 24 sata i obavljenog u državi članici EU odnosno šengenskog područja. U obzir dolaze samo testovi rađeni po metodi PCR.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...