Kampanja protiv gojaznosti u Velikoj Britaniji

Zabranjuje se reklamiranje brze hrane pre 21 sat

LifestyleSvetVestiZdravlje

27.6.2021 16:03 Autor: Vladimir Jokanović 1

Zabranjuje se reklamiranje brze hrane pre 21 sat Zabranjuje se reklamiranje brze hrane pre 21 sat
Nova pravila za oglašavanje brze hrane u Velikoj Britaniji predviđaju zabranu njenog reklamiranja na televiziji pre 21 sat. Vlada je saopštila protekle nedelje da... Zabranjuje se reklamiranje brze hrane pre 21 sat

Nova pravila za oglašavanje brze hrane u Velikoj Britaniji predviđaju zabranu njenog reklamiranja na televiziji pre 21 sat. Vlada je saopštila protekle nedelje da će nova pravila stupiti na snagu do kraja iduće godine, a biće zabranjeni oglasi za proizvode za koje se smatra da sadrže previše masti, soli i šećera (HFSS).

Takođe, biće zabranjeni plaćeni oglasi za njihovu promociju na internet sajtovima, uključujući Facebook i Google, prenosi Guardian. Zdravstvene ustanove kritikovale su planove vlade, navodeći da sadrže previše izuzetaka da bi mogli da utiču na sprečavanje porasta gojaznosti u Velikoj Britaniji.

Vlada je dozvolila mnoge izuzetke, pa tako će kompanije moći da prikazuju reklame na sopstvenim veb portalima i svojim nalozima na društvenim mrežama. Takođe, ograničenje se neće odnositi na marketing manjih kompanija sa manje od 250 zaposlenih.

Foto: Pixabay.com

Neke namirnice koje spadaju u kategoriju HFSS, ali na koje se ne gleda kao na tradicionalnu “nezdravu hranu“, poput meda, marmajta i avokada, i dalje će moći da se reklamiraju bez ograničenja. Isto kao i pića bez šećera i proizvodi poput McDonald’s nuggets, koji se u nutritivnom smislu ne smatraju HFSS namirnicama.  

Oglašavanje samo putem robne marke na mreži i na televiziji i dalje će biti dozvoljeno, tako da kompanije koje proizvode nezdravu hranu mogu da se reklamiraju sve dok ne oglašavaju one proizvode koji krše pravila. Zdravstveni radnici pozdravili su pooštravanje pravila oglašavanja, ali su izrazili zabrinutost da će velikim brendovima i dalje biti omogućeno veliko prisustvo pred potrošačima.

Foto: Pixabay.com

“Predlozi predstavljaju značajan korak napred u smanjenju izloženosti stalnom toku oglašavanja nezdravih pića i hrane na televiziji i na internetu. I dalje smo zabrinuti da će predlozi pružiti mogućnost velikim multinacionalnim kompanijama sa nezdravom hranom i platformama za dostavu da vode velike kampanje i brendove“, rekla je Barbara Krauder (Barbara Crowther), koordinatorka kampanje za decu.

Izuzeće za male kompanije znači da će Facebook i Google, gde ulažu male kompanije koje ne mogu da priušte televizijske oglase, i dalje prikazivati značajan broj reklama za HFSS proizvode. Medicinski stručnjaci ocenjuju da vlada treba da uvede potpunu zabranu oglašavanja nezdrave hrane na televiziji i internetu kako bi se rešio problem gojaznosti u Velikoj Britaniji.

Lekari izražavaju zabrinutost zbog izloženosti dece reklamama za nezdravu hranu i ističu da će mladi i odrasli ostati izloženi reklamiranju nezdrave hrane posle 21 sat. Vlada je navela da bi planirana TV i online ograničenja mogla da uklone 7,2 milijarde kalorija iz dečje ishrane u Velikoj Britaniji, smanjujući broj gojazne dece za 20.000. Trenutno je svaki treći osnovac u Velikoj britaniji u grupi gojazne dece.   

Foto: Pixabay.com

Reklamna industrija, međutim, tvrdi da je vladina procena uticaja pogrešna i da će zabrana ukloniti samo oko 1,7 kalorija dnevno iz dečje ishrane. Reagovala su i novinarska udruženja navodeći da će “drakonske“ mere naštetiti izdavačima vesti koji se oslanjaju na prihode od oglašavanja. Procenjuje se da se u Velikoj Britaniji potroši više od 400 miliona funti na oglašavanje prehrambenih proizvoda na internetu.

Nova pravila dovode se u vezu sa hospitalizacijom britanskog premijera Borisa Džonsona (Boris Johnson) zbog korona virusa prošle godine, a on navodno za to krivi sopstvene probleme sa telesnom težinom. Lekari su identifikovali gojaznost kao jedan od važnih faktora kod ljudi koji su ozbiljno pogođeni korona virusom.

  • Tina

    27.6.2021 #1 Author

    Odlicna ideja i samo je treba realizovati. Reklama treba da se dozvoli samo zdravoj hrani

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...