ZAKASNELO TESTIRANJE U AMERICI Broj zaraženih prebrzo raste

SvetVesti

24.3.2020 13:42 Autor: Redakcija Biznis.rs

ZAKASNELO TESTIRANJE U AMERICI Broj zaraženih prebrzo raste ZAKASNELO TESTIRANJE U AMERICI Broj zaraženih prebrzo raste
SAD su pogođene udarnim talasom zaraze korona virusomi sada se nalaze na trećem mestu u svetu po broju zaraženih osoba. Ukupno ih je više... ZAKASNELO TESTIRANJE U AMERICI Broj zaraženih prebrzo raste

SAD su pogođene udarnim talasom zaraze korona virusomi sada se nalaze na trećem mestu u svetu po broju zaraženih osoba. Ukupno ih je više od 41 hiljadu, uključujući više od osam hiljada novih slučajeva. Pre mesec dana ukupan broj zaraženih bio je oko 20, a samo jedna osoba je do tada preminula.

Broj zaraženih u međuvremenu je eksponencijalno rastao i tako smo došli do današnjih brojeva. Stručnjaci veruju da je taj broj još veći, ali da se zbog ograničenog broja testiranih ne može precizno utvrditi.

U ponedeljak je epidemija odnela 119 žrtava u SAD, što je indikator širenja epidemije po italijanskom scenariju, koji je dosad najcrnji u svetu, makar kada je reč o apsolutnim brojevima. Međutim, indeks zaraženih u Italiji na million stanovnika je najviši u svetu – 1.057, a u SAD 126, dok je u Kini taj broj 56. Prema sadašnjim podacima broj zaraženih u državi Njujork (15.618) veći je od broja zaraženih u Velikoj Britaniji i Južnoj Koreji zajedno.

Tramp najavio vraćanje ekonomije na staro za 2 nedelje

Predsednik SAD Donald Trump najavio je na svom Tviteru da će se američka ekonomija vratiti na staro za 15 dana, čime je izazvao bes pojedinih američkih država i stručnjaka za javno zdravlje.

Tramp je napisao „Ne možemo da dozvolimo da lečenje nanese više štete nego problem sam po sebi“ , dodavši da ćemo na kraju 15-dnevnog perioda društvenog distanciranja, koji je započeo prošle nedelje, „morati da donesemo odluku kojim putem želimo da idemo“.

Tramp je naveo da postoji nekoliko izvora lažnih vesti koji šire dezinformacije o opasnosti i ozbiljnosti virusa. „Mi ljudi smo dovoljno pametni da se držimo podalje od drugih ako znamo da smo bolesni ili da su oni bolesni“, naveo je Trump.

Donald Tramp optimista, dok stručnjaci to nisu

Testiranje u SAD kasno je započeto zbog neodlučnosti Stejt departmenta i odugovlačenja američkog Centra za kontrolu i prevenciju zaraze. Prvi testovi koje je Centar 6. februara isporučio lokalnim laboratorijama nisu bili ispravni, pa su oni posle 10 dana zamenjeni novim. Prema ocenama stručnjaka sa Harvarda, reagovanje Vašingtona na pandemiju predstavlja fijasko.

Države koje se bore sa talasom širenja korona virusa očekuju da će nekoliko glavnih industrija biti pogođeno, jer kompanije ostaju zatvorene mesecima. U Njujorku, zvaničnici su rekli da vrhunac zaraze očekuju za najmanje mesec dana. Gradonačelnik Njujorka Bill de Blasio rekao je da će april biti gori od marta, a da se boji da će maj biti gori od aprila.

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.