Blue Origin pod istragom FAA

Zaposleni se žalili na ozbiljne kulturološke propuste i diskriminaciju

Firme u fokusuSvetU fokusuVesti

1.10.2021 19:25 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Zaposleni se žalili na ozbiljne kulturološke propuste i diskriminaciju Zaposleni se žalili na ozbiljne kulturološke propuste i diskriminaciju
Iz Federalne uprave za avijaciju (FAA) saopštili su da proveravaju primedbe u vezi sa bezbednošću koje su uložili trenutni i bivši zaposleni kompanije Blue... Zaposleni se žalili na ozbiljne kulturološke propuste i diskriminaciju

Iz Federalne uprave za avijaciju (FAA) saopštili su da proveravaju primedbe u vezi sa bezbednošću koje su uložili trenutni i bivši zaposleni kompanije Blue Origin u vlasništvu Džefa Bezosa (Jeff Bezos), specijalizovane za svemirska istraživanja.

Kako je objavljeno u četvrtak, zaposleni su izjavili da u ovoj kompaniji postoje ozbiljni kulturološki propusti, seksualna diskriminacija, a neretko se radi prekovremeno i, zbog Bezosovog utrkivanja sa kolegama milijarderima poput Elona Maska (Elon Musk) i Ričarda Bransona (Richard Branson) za svemirsku dominaciju, na prvo mesto stavlja brzina umesto bezbednosti, prenosi Reuters.

U objavi se navodi da je jedno od najvažnijih pitanja na sastancima rukovodilaca u Blue Origin-u “da li će Elon ili Branson leteti”.

Takođe, u objavi piše i da izgleda da je utrkivanje sa drugim milijarderima postalo prioritet u odnosu na bezbednosne provere, koje bi usporile raspored.

U odgovoru na objavu FAA je navela da ozbiljno shvata svaku optužbu vezanu za bezbednost i da njihova agencija trenutno pregleda dostavljene podatke.

Autor objave je bivša zaposlena Blue Origin-a u sektoru za komunikacije Aleksandra Abrams (Alexandra Abrams), kao i još 20 bivših i trenutno zaposlenih iz čitave kompanije, uključujući i inženjerski sektor i sektor za ljudske resurse.

Kada je Džef Bezos leteo u svemir ovog jula, nismo delili s njim ushićenost, navodi se u objavi. Umesto toga, mnogi od nas su osećali nelagodu, a neki nisu mogli ni da gledaju sve to.

U objavi je potom navedeno da su određeni zaposleni, posebno žene, bili izloženi nehumanim uslovima i neprimerenim komentarima rukovodilaca.

U saopštenju poslatom mejlom, iz kompanije su naveli da Blue Origin ne toleriše nikakvo uznemiravanje i diskriminaciju. Naglasili su da oni pružaju zaposlenima različite vrste podrške, poput anonimne hitne linije za pomoć koja je dostupna 24/7, te da će istražiti sve optužbe u najkraćem roku. Dodali su i da ostaju pri tvrdnji da je New Shepard najbezbednije svemirsko vozilo ikada napravljeno.

Portparol kompanije je naveo i da je Abramsova bila otpuštena pre dve godine zbog više puta ponovljenih upozorenja vezanih za kontrolu federalnog izvoza. Abramsova je tu tvrdnju porekla u razgovoru sa medijskom kućom CBS News.

Ovaj spor je najnovija komplikacija za Blue Origin, firme koju u potpunosti finansira Bezos, zahvaljujući prodaji deonica Amazona.

Kompanija je poznata i po tome što je tužila NASA tražeći da oduzme nagradu dodeljenu Maskovoj letelici SpaceX za prvu lunarnu misiju. Tim povodom Mask je izjavio da se “tužbom ne može stići do Meseca, ma koliko dobar bio vaš advokat”.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...