proaktivan pristup penzionisanju

Zašto je važno da penzioner nastavi sa nekim od poslovnih ili praktičnih aktivnosti?

Vesti

17.5.2023 11:22 Autor: Miljan Paunović 0

Zašto je važno da penzioner nastavi sa nekim od poslovnih ili praktičnih aktivnosti? Zašto je važno da penzioner nastavi sa nekim od poslovnih ili praktičnih aktivnosti?
Odlazak u penziju može da bude veoma stresan, nakon što penzioner shvati da više nema radnu obavezu, a oseća da ima snage da pruži... Zašto je važno da penzioner nastavi sa nekim od poslovnih ili praktičnih aktivnosti?

Odlazak u penziju može da bude veoma stresan, nakon što penzioner shvati da više nema radnu obavezu, a oseća da ima snage da pruži još na poslovnom planu.

Ekonomski novinar Nik Grin (Nick Green) u svom tekstu na ovu temu piše da je savet broj jedan proaktivan pristup penzionisanju.

„Ponašajte se u onako kako se osećate, a ne onako kako drugi to očekuju od vas. Neka nova iskustva mogu da vam pomognu da i tokom penzije ostanete mlađi“, navodi Grin.

S obzirom da živimo u zemlji gde su penzije poprilično niske, veći broj penzionera ne može sebi da priušti česta putovanja. Međutim, mogu da istražuju svoje lokalne sredine, te na taj način prekrate svoje vreme. Samim tim izađu iz kuće i ostanu u dobroj fizičkoj kondiciji, pa i psihičkom stanju.

Međutim, koje bi poslove mogli da rade penzioneri, te tako da obezbede sebi i dodatni prihod?

Nik Grin ističe da ukoliko imate neki hobi ili veštinu koja ima potencijal da vam zaradi nešto novca, zašto to ne pretvoriti u posao.

Kovanice, olovke i papiri
Foto: Piqsels.com

„Na primer, ako ste vešti u umetnosti i zanatima, mogli biste da pravite predmete za prodaju na pijacama ili na internetu. Ako volite životinje, mogli biste postati šetač pasa, frizer ili čuvar kućnih ljubimaca. Ako ste dobri u kuhinji, mogli biste da pokrenete sopstveni biznis sa kolačima“, ističe ekonomski novinar i dodaje da su neki ljudi veoma samomotivisani, dok je drugima teže da se pridržavaju rutine kada jednostavno više ne moraju, zbog čega posao sa skraćenim radnim vremenom može biti zaista koristan.

I kod nas je moguće da penzioner osnuje firmu u slučaju da je otišao u redovnu penziju. On može otvoriti preduzetničku radnju ili d.o.o. Penzioneri koji primaju porodičnu penziju i oni koji su otišli u invalidsku ne mogu imati svoj biznis.

Penzioneri u Srbiji imaju razna udruženja kojima mogu da se priključe, te da u zavisnosti od svojih afiniteta razviju i neke nove veštine.

Kako se navodi na sajtu 011Info, svakog leta u ponudi Gerontološkog centra u Beogradu za penzionere možete naći nekoliko radionica. One su uglavnom podeljen u nekoliko sekcija, te tako penzioneri imaju priliku da nauče pojedine zanatske i umetničke veštine, popute veza, tkanja, slikanja voštanim bojama.

Bez obzira na to da li nakon odlaska u penziju odlučite da nastavite da radite, ono što je najbitnije je druženje. Te tako stručnjaci preporučuju online, ali i uživo druženje. Važno je da svaki penzioner, ukoliko mu zdravlje to pre svega dozvoljava, nastavi da razvija svoje veštine, nauči nove, i da bude u informisan, jer na taj način doprinosi razvoju društva, a ne postaje njegov „teret“.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.