ZASTRAŠUJUĆA PROGNOZA ZA ZEMLJE U RAZVOJU, treba 2,5 biliona dolara pomoći

SvetVesti

31.3.2020 08:42 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

ZASTRAŠUJUĆA PROGNOZA ZA ZEMLJE U RAZVOJU, treba 2,5 biliona dolara pomoći ZASTRAŠUJUĆA PROGNOZA ZA ZEMLJE U RAZVOJU, treba 2,5 biliona dolara pomoći
Zemljama u razvoju biće potreban paket finansijske pomoći u iznosu 2,5 hiljade milijardi dolara ove godine da bi mogle da se suoče sa ekonomskom... ZASTRAŠUJUĆA PROGNOZA ZA ZEMLJE U RAZVOJU, treba 2,5 biliona dolara pomoći

Zemljama u razvoju biće potreban paket finansijske pomoći u iznosu 2,5 hiljade milijardi dolara ove godine da bi mogle da se suoče sa ekonomskom krizom izazvanom pandemijom korona virusa, ocenile su Ujedinjene nacije. Privrede zemalja u razvoju pretrpeće “veoma težak udarac” usled visokog odliva kapitala, gubitka prihoda od izvoza zbog pada cena određene robe, kao i pada vrednosti nacionalnih valuta, a celokupan uticaj pandemije biće gori nego u slučaju globalne ekonomske krize iz 2008. godine, javlja Rojters.

Neophodne mere uključuju finansijsku injekciju za likvidnost od jedne hiljade milijarde dolara, koliko će iznositi i paket pomoći namenjen vraćanju dugova, a još 500 miliona dolara biće potrebno za hitne zdravstvene usluge i sa njima povezane programe, pored mera kontrole kapitala, stoji u izveštaju Konferencije UN o trgovini i razvoju (UNCTAD).

Uz zemlje kao što su Pakistan i Argentina, najteže će biti pogođene zemlje Podsaharske Afrike, kaže predstavnik UN Ričard Kozul-Rajt. „Biće zaista loše“, navodi on i dodaje da se radi o „zastrašujućoj kombinaciji“ faktora u koje se ubrajaju rastući dugovi, potencijalna spirala deflacije i velika zdravstvena kriza. Kozul-Rajt je rekao da će korona virus ove i sledeće godine izazvati finansijski deficit u iznosu dve do tri hiljade milijarde dolara, kao i da je to verovatno samo umerena procena.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...