Pripremni radovi planirani za sledeću godinu

Završeni Idejni projekat i još tri studije za RHE Bistrica, uskoro usvajanje Prostornog plana

InfrastrukturaSrbijaVesti

28.6.2024 08:42 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Završeni Idejni projekat i još tri studije za RHE Bistrica, uskoro usvajanje Prostornog plana Završeni Idejni projekat i još tri studije za RHE Bistrica, uskoro usvajanje Prostornog plana
Druga sednica Posebne radne grupe radi izgradnje reverzibilne hidroelektrane Bistrica, na kojoj je razmatran napredak u izradi tehničke dokumentacije, održana je u Ministarstvu rudarstva... Završeni Idejni projekat i još tri studije za RHE Bistrica, uskoro usvajanje Prostornog plana

Druga sednica Posebne radne grupe radi izgradnje reverzibilne hidroelektrane Bistrica, na kojoj je razmatran napredak u izradi tehničke dokumentacije, održana je u Ministarstvu rudarstva i energetike.

Ministarka Dubravka Đedović Handanović je, kako je saopšteno, tom prilikom ocenila da je ova godina najvažnija za završetak izrade tehničke dokumentacije kako bi sledeće godine počeli pripremni radovi na izgradnji reverzibilne hidroelektrane.

„Do sada su završeni Idejni projekat, Studija opravdanosti, Studija nepokrenih kulturnih dobara i Studija o priključenju elektrane na prenosnu mrežu. Prostorni plan područja posebne namene uskoro će biti usvojen na sednici Vlade, nakon čega sledi ishodovanje lokacijskih uslova“, najavila je ministarka.

Prema njenim rečima, u izradi je Studija o proceni uticaja na životnu sredinu koja će biti usvojena nakon javnog uvida, do kraja ove godine, a takođe je započeta i izrada Projekta za građevinsku dozvolu.

Podsetila je da je resorno ministarstvo dobilo zvaničnu potvrdu Vlade Japana da je nakon preliminarne analize tehničke dokumentacije doneta pozitivna odluka o učešću Japanske agencije za međunarodnu saradnju (JICA) u finansiranju i izgradnji RHE Bistrica.

„Nastavićemo da radimo na obezbeđivanju komplentnog finansiranja najvažnijeg projekta u energetskom sektoru”, istakla je ministarka i ponovila da će RHE Bistrica biti prva reverzibilna hidroelektrana koju ćemo graditi nakon tri i po decenije i najveći novi energetski kapacitet od 646 MW.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.