što je biznis veći bez njega je nezamisliv

Zbog čega je važno imati dobrog knjigovođu i kako ga izabrati?

Vesti

1.7.2022 04:25 Autor: Miljan Paunović 0

Zbog čega je važno imati dobrog knjigovođu i kako ga izabrati? Zbog čega je važno imati dobrog knjigovođu i kako ga izabrati?
Ukoliko imate svoje preduzeće ili ste na neki drugi način samozaposleni, da bi vaš biznis bio stabilan osim dobre strategije i znanja koje primenjujete,... Zbog čega je važno imati dobrog knjigovođu i kako ga izabrati?

Ukoliko imate svoje preduzeće ili ste na neki drugi način samozaposleni, da bi vaš biznis bio stabilan osim dobre strategije i znanja koje primenjujete, potreban vam je i dobar knjigovođa.

Naime, bez njega knjigovodstvo i poreske prijave mogu da budu velika poteškoća, ukoliko odlučite da to obavljate samostalno, što je u neku ruku i nemoguće.

Ekonomski novinar Nik Grin (Nick Green) kaže da kako poslovanje vaše firme raste knjigovođa odnosno računovođa postaje sve značajnija ličnost, jer on vodi računa o važnim oblastima kao što su finansijsko izveštavanje, usklađenost, obračun zarada, poreska efikasnost, poslovno planiranje i još mnogo toga.
Iznad svega, dobar računovođa vam pruža pouzdane finansijske informacije koje su vam potrebne za donošenje ključnih odluka, i pomaže vašem poslovanju da raste brže, a pritom štedi vaš novac.

Kada je potrebno unajmiti knjigovođu i šta sve on može da pruži?

Ukoliko nista sami obučeni za ovaj posao, apsolutno vam je neophodan knjigovođa. U suprotnom greške koje možete da napravite skupo mogu da vas koštaju. Uopšteno govoreći, ako otkrijete da trošite više od četiri sata nedeljno na račune ili imate planove za rast, onda je vreme da angažujete profesionalca, savetuje Grin.

Knjigovođa pomaže na više načina, pre svega ne bavite se njegovim poslom, te imate više vremena za svoj, smanjuje rizik od grešaka u poreskom i finansijskom izveštavanju, zatim aktivno štedi vaš novac u mnogim oblastima, poboljšava tokove gotovine i pronalazi nova sredstva. Pored toga, on ili ona mogu pružiti neprocenjivu opštu podršku nudeći opšte poslovne savete, diskusiju o vašim idejama i poslovne planove testiranja stresa.

Foto: Freepik.com

Lična veza sa knjigovođom je veoma važna

Obično se knjigovođa kod nas pronalazi preko preporuke ili referenci koje ima istaknute na sajtu svoje firme. Britanski novinar kaže da bi pre angažovanja knjigovođe bilo poželjno upoznati se lično sa njim.

Na taj način možete saznati sve o njegovim kvalifikacijama i iskustvu, o uslugama koje pruža i da li one mogu zadovoljiti vaše potrebe. Veoma je važna lična veza, jer će on na neki način biti vaša desna ruka u poslovanju.

Cene usluga knjigovođe se obično nalaze na njihovom sajtu, ali i to može da bude stvar dogovora, posebno ukoliko je vaše preduzeće tek u razvoju, ili imate udruženje kao neprofitnu organizaciju kojoj je takođe potreban knjigovođa u krajnjem slučaju za obradu i predaju godišnjeg izveštaja.

Na Zapadu se usluge knjigovođe naplaćuju i po satu, ukoliko je potrebna neka trenutna konsultacija.

Podsetimo, od 2023. godine u Srbiji knjige će moći da vode samo računovođe sa dozvolom. Naime, računovođe u Srbiji imaju još manje od šest meseci da obezbede dozvolu Komore revizora i upišu se u Registar pružalaca knjigovodstvenih usluga. Bez toga, od naredne godine više neće moći da rade.

Neke od usluga koje knjigovođa može da pruži su:

  • Knjigovodstvo
  • Pomoć pri uplati pravog iznosa poreza
  • Poboljšanje poreske efikasnosti
  • Finansijska usklađenost
  • Kreiranje / razvoj poslovnog plana
  • Pribavljanje sredstava za rast
  • Upravljanje rastom
  • Izvlačenje vrednosti iz vašeg poslovanja
Tagovi
SAVETNIK

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.