nezadovoljstvo zaposlenih rešava posebno obučen službenik

Zbog čega su važni menadžeri sreće u kompanijama?

Vesti

28.11.2022 08:53 Autor: Miljan Paunović 0

Zbog čega su važni menadžeri sreće u kompanijama? Zbog čega su važni menadžeri sreće u kompanijama?
Rad u korporacijama i kompanijama može da bude veoma stresan, pa i da dovede zaposlene do sagorevanja“ (burn out). Zdrava atmosfera na poslu je... Zbog čega su važni menadžeri sreće u kompanijama?

Rad u korporacijama i kompanijama može da bude veoma stresan, pa i da dovede zaposlene do sagorevanja“ (burn out). Zdrava atmosfera na poslu je važan činilac kako bi zaposleni sa zadovoljstvom radili i da bi međuljudski odnosi u kolektivu bili korektni.

Menadžer ili službenik za sreću je neko ko pomaže u stvaranju pozitivnog radnog okruženja i poboljšava moral zaposlenih, i oni obično imaju duboko razumevanje za ono šta ljude čini srećnim i angažovanim u svom poslu.

„Oni koriste svoje znanje za razvoj programa i inicijativa koje će poboljšati zadovoljstvo i produktivnost zaposlenih. Menadžeri za sreću često blisko sarađuju sa drugim članovima menadžmenta kako bi osigurali da su kultura i vrednosti kompanije usklađeni sa njenim ciljevima. Takođe rade sa zaposlenima kako bi identifikovali oblasti u kojima mogu da poboljšaju svoje zadovoljstvo“, kaže Dr Valerija Simonds Valeria (Lo Iacono) Symonds ekspert za ovu oblast.

Na svom blogu simondsresearch.com ona navodi da ova vrsta menadžera može imati i ulogu usrećivanja klijenta ili kupca, te se zbog toga ovaj posao ima višestruku korist.

„Sve u svemu, cilj menadžera sreće je da stvori pozitivno i produktivno radno okruženje, da se ostavi pozitivan utisak na klijente i kupce. Iako se uloga menadžera sreće još uvek razvija, jasno je da oni igraju važnu ulogu u pomaganju kompanijama da uspeju. Poboljšanje zadovoljstva zaposlenih može pomoći u povećanju produktivnosti i smanjenju fluktuacije, a menadžer za sreću može igrati vitalnu ulogu u premošćivanju ovog jaza za vas kao preduzeće, u izgradnji zadovoljstva zaposlenih“, ističe Simonds.

Koliko je važna ova pozicija u korporacijama i kompanijama ukazuju prednosti postojanja menadžera sreće. Uz njegovu pomoć može biti poboljšana angažovanost i produktivnost zaposlenih, jer ako su radnici zadovoljniji svojim poslom veća je verovatnoća da će postizati bolje rezultate. Takođe, veće su šanse da zaposleni ostane na poslu koji obavlja, odnosno da ne razmišlja o promeni radnog mesta.

Simonds dalje navodi da pozicija menadžera sreće doprinosi većoj kreativnosti i inovativnosti kod zaposlenih. Ukoliko radno mesto podstiče kreativnost i inovacije, imati menadžera za sreću može da dovede do još većih ideja tima i do zadovoljstva kako individual nog tako i timskog. Zadovoljstvo kod zaposlenih odražava se i na kvalitet usluga, ali i boljem odnosu prema klijentima.

Opis posla menadžera sreće sastoji se iz nekoliko aktivnosti. On treba da obezbedi dobre uslove za obuku zaposlenih i da poboljša komunikaciju u kolektivu, empatiju, saradnju zaposlenih. Okruženje je veoma bitno, odnosno kako izgleda radni prostor, te Simonds navodi da su biljke važne jer doprinose boljoj atmosferi – o njima treba da misli menadžer zadužen za sreću.

Dalje se navodi da on ima ulogu da zadrži zaposlenog, da svojom pozitivnošću i načinom komunikacije smanji fluktuaciju zaposlenih, jer novi radnici obično u prvih 90 dana često odlaze iz firme). Menadžer sreće treba da pomogne u u jedinstvu tima, i da učestvuje u organizaciji događaja poput team buildinga. On ima ulogu da smiri bilo koju vrstu tenzija u korporaciji i kompaniji, a to može da uradi jedino ukoliko je i sam bezkonfliktna osoba i dobar psiholog.

Tagovi
SAVETNIK

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.