Neobični trgovački putevi stvoreni iz nužde

Zbog nestašice aluminijuma Evropa se okrenula skupom uvozu iz Malezije

Vesti

24.2.2022 08:49 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Zbog nestašice aluminijuma Evropa se okrenula skupom uvozu iz Malezije Zbog nestašice aluminijuma Evropa se okrenula skupom uvozu iz Malezije
Kritična nestašica aluminijuma u ​​Evropi dovela je do skoka cena ovog metala širom kontinenta, otvarajući mogućnosti za udaljene trgovce koji su iskoristili retku priliku... Zbog nestašice aluminijuma Evropa se okrenula skupom uvozu iz Malezije

Kritična nestašica aluminijuma u ​​Evropi dovela je do skoka cena ovog metala širom kontinenta, otvarajući mogućnosti za udaljene trgovce koji su iskoristili retku priliku da ostvare ekstra profit.

Neke velike trgovačke kuće nedavno su utovarile aluminijum iz malezijskog Port Klanga u brodove koji nose rasuti tovar ka Evropi. To je trgovina koja bi obično bila veoma neprofitabilna, ali veliki troškovi se kompenzuju višim cenama koje su evropski kupci spremni da plate da bi se dočepali prekopotrebnog metala, piše Bloomberg.

Neobičan tok trgovine nudi još jedan znak da potrošačima u Evropi kritično nedostaje jedan od najraširenijih industrijskih proizvoda na svetu.

Nekada obilne zalihe širom sveta dramatično su se smanjile, a pogotovo u Evropi, dok je proizvodnja u regionu opala nakon što su rastući troškovi električne energije smanjili zarade od topljenja metala.

U tom smislu, pomenute pošiljke iz Malezije možda neće pružiti dugotrajno olakšanje. Profitabilnost isporuke metala na velike udaljenosti može brzo da nestane, a logistička uska grla znače da aluminijum napušta luke sporim tempom.

Oskudne isporuke dovele su da rasta cena i pre najnovijih dešavanja u Ukrajini. Ruski izvoz iznosi oko četiri odsto globalne proizvodnje, a rizik da bi isporuke mogle biti ugušene potencijalnim sankcijama dodaje „ulje na vatru“ postojećeg rasta cena. Aluminijum je dostigao cenu od 3.380 dolara po toni, što je malo manje od istorijskog rekorda.

  • Dragana

    24.2.2022 #1 Author

    Sve se menja, pronalaze se novi modusi, putevi…

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...