ZBOG USPORENOG OPORAVKA EKONOMIJE U SAD

Najgori dan na berzi Wall Street u poslednja tri meseca

BankeBerzaNovacSvetVesti

28.1.2021 08:05 Autor: Vladimir Jokanović 0

Najgori dan na berzi Wall Street u poslednja tri meseca Najgori dan na berzi Wall Street u poslednja tri meseca
Akcije na američkoj berzi Wall Street oslabile su u sredu dok su investitori proučavali pristigle korporativne izveštaje i januarsku monetarnu politiku Federalnog komiteta za... Najgori dan na berzi Wall Street u poslednja tri meseca

Akcije na američkoj berzi Wall Street oslabile su u sredu dok su investitori proučavali pristigle korporativne izveštaje i januarsku monetarnu politiku Federalnog komiteta za otvoreno tržište. Ključni berzanski indeksi izgubili su vrednost za više od po dva odsto, vrativši se na nivo iz prve nedelje januara.

FED je saopštio u januarskom izveštaju da je „tempo oporavka ekonomskih aktivnosti i zaposlenosti umanjen poslednjih meseci“. U prethodnom decembarskom izveštaju navedeno je da su ekonomska aktivnost i zaposlenost ispod nivoa s početka 2020. godine, prenosi Yahoo Finance.

Kao što je bilo očekivano, Centralna banka SAD zadržala je referentne kamate na takozvanom nultom nivou i ponovo se obavezala da će kamatne stope ostati tamo sve dok uslovi na tržištu rada i trendovi inflacije ne postignu ciljeve koje je zacrtao FED. Takođe, biće nastavljen sadašnji obim otkupa obveznica od po 120 milijardi dolara mesečno.

Predsedavajući FED Džerom Pauel (Jerome Powell) izjavio je na konferenciji za medije da očekuje rast inflacije u narednim mesecima, ali je objasnio da je to samo „prolazna stvar“, kao i da je dugoročno inflacija čvrsto planirana. On je ponovio da je plan FED da održi inflaciju blago iznad dva odsto godišnje.

Apple je u svom izveštaju za prvi kvartal fiskalne 2021. godine ostvario rekordni prihod od 111,4 milijarde dolara. Prodaja za svaku kategoriju proizvoda porasla je dvocifreno, ali su akcije kompanije pale za 3,0 odsto. Akcije kompanije Tesla pale sa 2,14 odsto, uprkos prognozi rasta prodaje za 50 odsto, prenosi CNBC. Istovremeno, porasle su akcije kompanije Microsoft.

Industrijski Dow Jones indeks oslabio je za 2,05 procenata, S&P500 izgubio je 2,57 odsto vrednosti, a tehnološki indeks Nasdaq je pao za 2,61 odsto. Sreda 27. januar bila je najgori dan na berzi u poslednja tri meseca.  

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...