ZEMLJE BEZ SREDSTAVA ZBOG KRIZE Svetska banka i MMF da povećaju finansiranje, apeluje Gutereš

SvetVesti

25.9.2020 08:18 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

ZEMLJE BEZ SREDSTAVA ZBOG KRIZE Svetska banka i MMF da povećaju finansiranje, apeluje Gutereš ZEMLJE BEZ SREDSTAVA ZBOG KRIZE Svetska banka i MMF da povećaju finansiranje, apeluje Gutereš
Članice UN trebalo bi da povećaju finansiranje iz Međunarodnog monetarnog fonda i Svetske banke, kako bi ove ogranizacije mogle da pruže pomoć zemljama najteže... ZEMLJE BEZ SREDSTAVA ZBOG KRIZE Svetska banka i MMF da povećaju finansiranje, apeluje Gutereš

Članice UN trebalo bi da povećaju finansiranje iz Međunarodnog monetarnog fonda i Svetske banke, kako bi ove ogranizacije mogle da pruže pomoć zemljama najteže pogođenim pandemijom korona virusa, izjavio je generalni sekretar UN Antonio Gutereš.

Gutereš je na sastanku Saveta bezbednosti UN o pandemiji primetio da su mnoge zemlje na južnoj hemisferi ostavljene na cedilu, bez finansijskih sredstava.

Ocenio je i da se neke države sa srednjim dohotkom suočavaju s velikim opterećenjem javnog duga, dok pokušavaju da odgovore na krizu izazvanu pandemijom.

Generalni sekretar UN je rekao da je svetu potrebno da Svetska banka i Međunarodni monetarni fond podrže članice UN kroz pojačan pristup objektima i sredstvima ovih institucija.

Gutereš je ocenio da je neophodna veća podrška MMF, Svetske banke i „drugih finansijskih institucija i bilateralnih mehanizama“, prenosi Tanjug navode agencije TAS S.

Svet, kako smatra, nije uspeo da sarađuje u suzbijanju pandemije zbog čega se boji najgoreg.

Gutereš je pred Savetom bezbednosti UN izjavio da korona virus trenutno predstavlja pretnju broj jedan u svetu,a za neuspeh međunarodne zajednice okrivio je nedostatak globalne spremnosti, saradnje i solidarnosti.

Pozvao je na globalnu saradnju među nacijama, svetskim i regionalnim organizacijama, međunarodnim finansijskim institucijama, trgovinskim savezima i drugim akterima.

Nemamo izbora. Ili ćemo se ujediniti u okviru globalnih institucija koje odgovaraju svrsi, ili ćemo biti slomljeni podelama i haosom„, zaključio je Gutereš.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...