ZNAKOVI OPORAVKA EKONOMIJE KINE Indeks PMI opet iznad 50

SvetVesti

31.3.2020 15:52 Autor: Vladimir Jokanović 0

ZNAKOVI OPORAVKA EKONOMIJE KINE Indeks PMI opet iznad 50 ZNAKOVI OPORAVKA EKONOMIJE KINE Indeks PMI opet iznad 50
Indeks menadžera nabavke (PMI) u neproizvodnom sektoru u Kini porastao je u martu na 52,3 poena, saopštio je tamošnji Državni zavod za statistiku. PMI... ZNAKOVI OPORAVKA EKONOMIJE KINE Indeks PMI opet iznad 50

Indeks menadžera nabavke (PMI) u neproizvodnom sektoru u Kini porastao je u martu na 52,3 poena, saopštio je tamošnji Državni zavod za statistiku. PMI indeks u februaru pao je na 35,7, a zatim i na 29,6, poena. Kineski mediji ističu da je indeks veći od 50 znak rasta u neproizvodnom sektoru.

Svetski mediji ocenjuju da je dobra vest da su proizvodnja i nove narudžbine takođe iznad 50 poena, ali je izvoz i dalje ispod 50, što se smatra negativnim trendom rasta. Ovi podaci pokazuju da se domaća potražnja brže oporavlja od spoljne, a posledica toga je širenje pandemije u svetu.  

Radnici u fabrikama u Kini, kao i drugde u svetu, pridržavaju se pravila socijalnog distanciranja, odnosno izbegavanja kontakta, tako da se ne očekuje da će proizvodni kapaciteti u aprilu biti veći u odnosu na mart.  

Kineske fabrike moći će da se vrate normalnoj proizvodnji kada se broj zaraženih korona virusom dodatno smanji, na jednocifren broj. Tada će biti dozvoljeno ublažavanje pravila ograničavanja kontakata, ali poslodavci, kako ocenjuju mediji, neće žuriti s tim.

Sudeći prema ukupnim rezultatima u prvom kvartalu 2020. godine, očekivano je da će Kina zabeležiti pad proizvdnje, prvi put od 1976. Kineski zvaničnici međutim nisu još saopštili da su odustali od prvobitnih ekonomskih ciljeva za tekuću godinu, koji uključuju ekonomski rast ne manji od 5,6 odsto.

Kina je poslednjih dana uvela niz mera otvaranja za povratak života u normalne tokove, otvarajući tursitička mesta i promovišući domaću potrošnju. Istovremeno, Vlada Kine zatvorila je granice za ulazak putnika iz inostranstva, osim malog broja izuzetih slučajeva, sprečavajući tako povratak epidemije. Kina se štiti od drugog talasa širenja zaraze tako što sve državljane koji su doputovali iz inostranstva drži u strogom dvonedeljnom hotelskom karantinu.

Tagovi
KINA

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...