Povratak u kancelarije podstiče najvećeg dobitnika tokom pandemije na nove poslovne strategije

Zoom kupuje Five9 za 14,7 milijardi dolara

BerzaNovacSvetVesti

19.7.2021 09:51 Autor: Marko Miladinović 1

Zoom kupuje Five9 za 14,7 milijardi dolara Zoom kupuje Five9 za 14,7 milijardi dolara
Platforma za video konferencije Zoom objavila je da kupuje firmu Five9, provajdera softvera za kontakt centre u oblaku, preuzimanjem svih njenih akcija za 14,7... Zoom kupuje Five9 za 14,7 milijardi dolara

Platforma za video konferencije Zoom objavila je da kupuje firmu Five9, provajdera softvera za kontakt centre u oblaku, preuzimanjem svih njenih akcija za 14,7 milijardi dolara.

Ovo je prva akvizicija kompanije Zoom Video Communications, u okviru njenih priprema za postpandemijsko vreme, kada se zaposleni vrate u kancelarije, i druga najveća u američkom tehnološkom sektoru ove godine, pošto je Microsoft najavio preuzimanje Nuance Communications za 16 milijardi dolara, prema podacima sa portala FactSet.

Tržišna kapitalizacija Five9 iznosila je u petak na zatvaranju Njujorške berze 11,9 milijardi dolara, to jest 177,60 dolara po akciji, prenosi CNBC.

Prema zvaničnom saopštenju, akcionari firme Five9 dobiće 0,5533 akcija kompanije Zoom Video Communications za svaku akciju koju poseduju u Five9. Time se vrednost Five9 podiže na 200,28 dolara po akciji, što je premija od 13 odsto u odnosu na cenu na zatvaranju u petak.

Zoom je među 16 najuspešnijih rastućih kompanija, otkako je pandemija korona virusa nenadano primorala poslodavce širom sveta da zatvore kancelarije i prisilila zaposlene u raznim delatnostima da posao obavljaju od kuće i da poslovnu komunikaciju obavljaju u video formatu.

Vrednost akcija kompanije Zoom u poslednjih godinu dana, vrhunac je postignut 19. oktobra 2020. godine/ Izvor: NASDAQ-Google

Nakon skoka prihoda za 326 odsto prošle godine, Zoom se suočava sa prirodnim usporavanjem jer se kompanije otvaraju i sastanci ponovo održavaju „licem u lice“. Mada je lansirao nove proizvode, računajući na predstojeće promene u svom poslovanju, Zoom je sada toliko veliki da je malo verovatno da će njegov organski rast zadovoljiti Wall Street investitore, ocenjuje CNBC.

Takođe su mu potrebni novi izvori prihoda, jer Microsoft pojačava tržišnu utakmicu svojom ponudom video četovanja na platformi Teams.

Vrednost akcija kompanije Zoom je u padu od postignutog vrhunca u oktobru 2020. godine za oko 36 odsto.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...