Promenjen vlasnik fabrike

Zrenjanin bi napokon mogao da dobije čistu vodu

EkologijaSrbijaU fokusuVesti

21.1.2022 08:45 Autor: Redakcija Biznis.rs 8

Zrenjanin bi napokon mogao da dobije čistu vodu Zrenjanin bi napokon mogao da dobije čistu vodu
Fabrika vode u Zrenjaninu dobila je novog vlasnika, ali građani nisu sigurni kada će čista voda poteći iz slavine. Stručnjaci objašnjavaju da predstoji nezavisan... Zrenjanin bi napokon mogao da dobije čistu vodu

Fabrika vode u Zrenjaninu dobila je novog vlasnika, ali građani nisu sigurni kada će čista voda poteći iz slavine. Stručnjaci objašnjavaju da predstoji nezavisan proces dodele posla o prečišćavanju vode i da je sada izvesnije da se to može i dogoditi. Iz lokalne samouprave ističu da je kupac deo velike kompanije Metito iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, i da su referentni na međunarodnom tržištu.

Postrojenje za prečišćavanje vode za piće u Zrenjaninu prodato je kompaniji iz Beograda Panonian water neposrednom pogodbom za 417 miliona dinara, što je polovina procenjene vrednosti. Do kupoprodaje je došlo nakon dve neuspešne aukcije koje je zakazala Erste banka.

Nakon vesti o prodaji Fabrike vode, Janoš Kovač iz Zrenjanina ne očekuje da će iz slavina skoro poteći čista voda. O novom vlasniku koji to treba da obezbedi nema mnogo informacija.

„Zavisi ko je to. Možda će biti, a možda ćemo opet da čekamo 17 do 18 godina“, rekao je Kovač za RTS.

Meštanin Jožef Teri takođe nije siguran. Za RTS je podsetio da je fabrika već nekoliko puta prodata, pa nije došlo do rešenja. Ali misli da bi trebalo da se sve uskoro reši.

Prema rečima ekonomskog analitičara, Dalibora Bubnjevića, obistinila se ranija pretpostavka da će se međudržavnim sporazumom pitanje fabrike vode pokrenuti s mrtve tačke.

„Prodajom je namiren deo duga prema banci, a sada predstoji nezavisni proces dodele posla prečišćavanja vode. Sada je samo izvesnije da se to može i dogoditi. Niko ne bi uložio četiri miliona evra u kupovinu objekata koji nemaju upotrebnu dozvolu ili pak u kupovinu neke tehnologije koja nije proverena, nego je to deo šire priče i ima određene garancije. A međudržavni sporazum upravo daje sigurnost nekome da plasira tako značajna novčana sredstva“, objašnjava Bubnjević za RTS.

Lokalna samouprava je zadovoljna što se pojavio kupac, koji je deo velike kompanije Metito iz Ujedinjenih Arapskih Emirata.

FABRIKA VODE DOO

MIHAJLOVAČKI DRUM BB, 23101 Zrenjanin, Srbija

Poslovni prihodi (EUR):
921.898,41 (2020)
Broj zaposlenih:
17 (2020)

„Kupci i njihova matična kompanija su referentni subjekti kada je reč o međunarodnom tržištu. Verujemo da sada postoji jedna izvesnost u rešavanju pitanja problema vodosnabdevanja u gradu Zrenjaninu“, izjavio je gradonačelnik Zrenjanina, Simo Salapura.

Voda iz zrenjaninskog vodovoda je već 18 godina zabranjena za piće. Postrojenje za prečišćavanje vode proteklih godina nije uspelo da obezbedi vodu predviđenu pravilnikom, pa je raskinut ugovor sa njima, a potom je banka želela da prodajom naplati svoja potraživanja iz kredita.

 • MADMAX

  21.1.2022 #1 Author

  Ne mogu da unaprede nešto oni koji su godinama to uništavali!

  Odgovori

 • SNEZANA

  21.1.2022 #2 Author

  Lepe vesti.

  Odgovori

 • FRUIT

  21.1.2022 #3 Author

  Pa I red bi bio u 21.veku da imaju cistu vodu

  Odgovori

 • Žedni Zrenjaninac

  21.1.2022 #4 Author

  Žašto novu Fabriku koja je počela isporuku ispravne vode nije kupio žedni grad ili JKP Vodovod i analizacija pa da sve ostane u našim rukama? Kao nemaju para, a još više novca, 450 miliona su poklonili Ling longu za izgradnju vodovoda i skoro toliko Milenijum timu da bi „razminirao“ 100 jutara poklonjenog poljoprivrednog zemljišta. Teško im je dati za svoj narod koji je žedan 18 godina!?

  Odgovori

 • floyd

  21.1.2022 #5 Author

  Možda bi i mogao, ali onda gospoda preduzetnici iz Zrenjanina ne bi nalazili na listi 100 najbogatijih ljudi u Srbiji. Prosta matematika

  Odgovori

 • BOJANA

  22.1.2022 #6 Author

  Pa red bi bio u 21.veku da imaju vodu za piće

  Odgovori

 • Lelica

  24.1.2022 #7 Author

  Ono sto je neophodno nisu u stanju da obezbede toliko godina!

  Odgovori

 • Pasparrtu

  12.5.2022 #8 Author

  Strasno je sto je do sada nisu imali..

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...