RAST PROMETA NA PRODUKTNOJ BERZI U NOVOM SADU

Cena soje na istorijskom maksimumu na domaćoj berzi poljoprivrednih proizvoda

AgrobiznisBiznis

9.4.2021 17:35 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Cena soje na istorijskom maksimumu na domaćoj berzi poljoprivrednih proizvoda Cena soje na istorijskom maksimumu na domaćoj berzi poljoprivrednih proizvoda
Proteklu nedelju na Produktnoj berzi u Novom Sadu obeležili su istorijski maksimum cene soje i terminski ugovori za suncokret. Ukupan promet iznosio je 4.420... Cena soje na istorijskom maksimumu na domaćoj berzi poljoprivrednih proizvoda

Proteklu nedelju na Produktnoj berzi u Novom Sadu obeležili su istorijski maksimum cene soje i terminski ugovori za suncokret. Ukupan promet iznosio je 4.420 tona robe (što predstavlja rast od 14 odsto), dok je ukupna vrednost prometa iznosila 230,65 miliona dinara, što predstavlja rast od 46 odsto u odnosu na prethodnu nedelju.

Cena sojinog zrna je tokom protekle nedelje dostigla svoj maksimum u tekućoj ekonomskoj godini. Naime, cena od 76,00 din/kg bez PDV i bez obračuna kvaliteta, registrovana krajem nedelje je najveća cena soje roda 2020. godine i istorijski maksimum ikada zabeležen. Dešavanja na međunarodnom tržištu, uticaj svetskih trendova i cena u svetu, kao i unutrašnji faktori na domaćem tržištu doveli su do toga da ova uljarica bude najtraženija berzanska roba sa ukupno prometovanom količinom od 1.720 tona.

Foto: Sojina sačma, Pixabay.com

Za razliku od drugih kultura kukuruz je zadržao stabilan cenovni nivo bez značajnih oscilacija. Ugovor na paritetu FCA je zaključen po jedinstvenoj ceni od 23,00 din/kg bez PDV (25,30 din/kg sa PDV), što ujedno predstavlja ovonedeljnu ponderisanu cenu.

Statistički posmatrano cena ove žitarice u odnosu na isti period prethodne godine je veća za 44,65 odsto. Sa druge strane, pšenica beleži silazni trend drugu nedelju zaredom. U zavisnosti od parametara kvaliteta, berzanski ugovori su zaključeni na nivou cena od 21,30 do 21,50 din/kg bez PDV. U odnosu na prethodnu nedelju, cena ove žitarice je niža za 2,8 odsto.

Foto: Pixabay.com

Terminski ugovori za suncokret roda 2021. godine su realizovani po jedinstvenoj ceni od 410 evra/t u dinarskoj protivvrednosti na dan plaćanja po srednjem kursu NBS, sa isporukom robe tokom septembra.

S obzirom da je cena iznad svih očekivanja, sada je na poljoprivrednim proizvođačima da odluče da li će deo budućeg roda da prodaju, navode na Produktnoj berzi.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...