Prihodi susedne države blizu milijardu evra

Crna Gora imala uspešnu turističku sezonu

BiznisPoslovanjeTurizam

29.8.2022 11:09 Autor: Redakcija Biznis.rs 8

Crna Gora imala uspešnu turističku sezonu Crna Gora imala uspešnu turističku sezonu
Turistička sezona u Crnoj Gori bila je vrlo uspešna, uprkos “slutnjama pojedinaca”, ocenio je ministar ekonomskog razvoja i turizma u tehničkoj vladi susedne zemlje... Crna Gora imala uspešnu turističku sezonu

Turistička sezona u Crnoj Gori bila je vrlo uspešna, uprkos “slutnjama pojedinaca”, ocenio je ministar ekonomskog razvoja i turizma u tehničkoj vladi susedne zemlje Goran Đurović i dodao da su prihodi iznosili blizu milijardu evra.

Gostujući u emisiji “Boje jutra” na Televiziji Vijesti, Đurović je izjavio da u Crnoj Gori trenutno boravi 144.000 turista, od kojih 36.000 boravi u hotelskom smeštaju.

Đurović je naveo da je boravak u hotelskom smeštaju 26 odsto bolji nego prošle godine, a osam odsto u odnosu na 2019. godinu, što ukazuje kuda treba da ide razvoj turizma, prenosi agencija Mina, pozivajući se na portal Vijesti.

Govoreći o turističkoj sezoni i broju turista, Đurović je rekao da se boravišna taksa slabo naplaćuje, te da zbog toga smatra da je broj turista veći nego što je naveo.

On je rekao da su prihodi Crne Gore od turizma blizu milijardu evra, ističući da ta cifra zbog inflacije nema istu vrednost u poređenju sa 2019. godinom.

Đurović je naveo da Ministarstvo finansija radi na nacrtu rebalansa budžeta, poručivši da veruje da će zaduživanje biti u meri potrebnog.

Govoreći o ekonomskoj krizi, Đurović je naveo da se nada da će se do kraja septembra, do kada traju smanjene akcize na gorivo, stabilizovati cene na svetskom tržištu, te da će ministarstvo shodno tome i reagovati i potencijalno produžiti smanjenje akciza.

Upitan o situaciji u nikšićkoj železari, Đurović je pozvao sve koji imaju rešenje i investitora da se jave. On je naveo da Željezara Nikšić ima posede od milion kvadrata i da je vrednost imovine procenjena na više 60 miliona evra.

“Čim se pojavila informacija da će Elektroprivreda (EPCG) preuzeti kompaniju, pojavio se i određeni broj investitora koji bi određene pogone valorizovali. Postoji i potencijal za solarnu energiju jer već postoje priključci, ali fale solarni paneli. Nadam se da će se to valorizovati”, poručio je Đurović.

Radnicima je poručio da budu strpljivi, ali i da je konačna odluka i dalje nepoznata.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.