Za penzionere predviđena jednokratna pomoć

Predlog rebalansa budžeta Crne Gore početkom septembra

RegionVesti

29.8.2022 08:21 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Predlog rebalansa budžeta Crne Gore početkom septembra Predlog rebalansa budžeta Crne Gore početkom septembra
Ministarstvo finansija Crne Gore pripremilo je nacrt rebalansa budžeta koji će vladi biti predložen prvog ili 8. septembra, a dan kasnije dostavljen parlamentu. „Očekujem... Predlog rebalansa budžeta Crne Gore početkom septembra

Ministarstvo finansija Crne Gore pripremilo je nacrt rebalansa budžeta koji će vladi biti predložen prvog ili 8. septembra, a dan kasnije dostavljen parlamentu.

„Očekujem da će rebalans koji će se pred poslanicima naći verovatno biti jednoglasno podržan u parlamentu. Inače sam u skupštini u jednoj konstruktivnoj raspravi prilikom tehničkog rebalansa najavio ove stvari. Zato očekujem maksimalnu podršku, sinergiju parlamenta i vlade, ukoliko dođe do nekih političkih promena, naravno i naredna vlada će morati da se bavi ovim stvarima“, izjavio je ministar Aleksandar Damjanović, prenosi RTCG.

Dodaje da je prva rupa u budžetu identifikovana u maju i to manjak od 50 miliona za Fond zdravstva.

“Osim toga, počela je isplata naknada majkama sa troje i više dece, nastale su i obaveze zbog usklađivanja penzija, a valjalo je ispraviti, razliku između minimalne zarade i prosečne penzije”, ističe Damjanović.

„I te obaveze rastu svakog meseca do kraja godine. Tako da smo odradili Nacrt rebalansa budžeta, koji sam najavio za septembar, a nakon svođenja efekata turističke sezone i bilansa. Dolazimo do toga da državnoj kasi nedostaje 350 miliona evra koje će uz preostale depozite od 380 miliona biti nedostajuća sredstva za tekuću godinu kako bismo sve naše zakonske obaveze na vreme servisirali. Uz depozite i nedostajuća sredstva Crna Gora bi za narednu godinu obezbedila depozit od najmanje 100 miliona evra, ali i i stotinak miliona koje je prethodna administracija konstituisala, a nije našla način kako da ih supstituiše“, pojasnio je ministar finansija.

Foto: Pexels/ Skitterphoto

U rebalans je ukalkulisana i jednokratna pomoć penzionerima, ali kako kaže ministar, ne za sve ista.

„Moramo napraviti drastičnu razliku između penzija koje su 200, 300 ili 400 evra od onih koje 800 ili 900 evra koje naravno ne moramo servisirati dodatno“, prokomentarisao je Damjanović.

Još jedan manjak treba nadomestiti u državnoj kasi, a nastao je usvajanjem na inicijativu poslanika izmena Zakona o finansiranju lokalnih samouprava.

„Po tom osnovu u državnoj kasi manje je 50 miliona evra koje će otići opštinama. Podgorici na primer20 miliona evra. I o tome treba razmišljati i ta sredstva kompenzovati“, poručio je ministar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...