Ministar susednje zemlje najavio nove mere pomoći građanima i privredi

Ministarstvo ekonomskog razvoja i turizma Crne Gore predlaže ukidanje PDV-a na solarne panele

PoreziRegionU fokusuVesti

25.8.2022 11:11 Autor: Redakcija Biznis.rs 6

Ministarstvo ekonomskog razvoja i turizma Crne Gore predlaže ukidanje PDV-a na solarne panele Ministarstvo ekonomskog razvoja i turizma Crne Gore predlaže ukidanje PDV-a na solarne panele
Ministarstvo ekonomskog razvoja i turizma Crne Gore priprema nove mere za ublažavanje posledica najavljene energetske krize na jesen, u okviru kojih će ministru finansija... Ministarstvo ekonomskog razvoja i turizma Crne Gore predlaže ukidanje PDV-a na solarne panele

Ministarstvo ekonomskog razvoja i turizma Crne Gore priprema nove mere za ublažavanje posledica najavljene energetske krize na jesen, u okviru kojih će ministru finansija Aleksandru Damjanoviću dati predlog za ukidanje poreza na dodatu vrednost (PDV) na solarne panele.

Crnogorski ministar ekonomskog razvoja i turizma Goran Đurović rekao je da smanjenje PDV-a na solarnu energiju ima za cilj bržu tranziciju ka obnovljivim izvorima, što će dugoročno osigurati bolje snabdevanje strujom i pomoći građanima i privredi u slučaju poremećaja na tržištu i loše hidrološke situacije.

Meru ukidanja PDV-a na solarne panele nedavno je najavila i Vlada Hrvatske, prenosi agencija Mina.

„Podsećamo da je zbog poremećaja na tržištu energenata tokom proteklih meseci crnogorska vlada smanjila za 50 odsto akcize na gorivo, zbog čega je ono najjeftinije u regionu, dok je kroz saradnju Ministarstva ekonomskog razvoja i turizma i Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede ograničena cena peleta na maksimalno 269 evra po toni kod proizvođača i 320 evra u trgovini na malo“, naveo je Đurović u saopštenju.

Prema njegovim rečima, kroz potpisivanje sporazuma o saradnji sa najvećim trgovačkim lancima u zemlji, obezbeđen je kontinuitet snabdevanja osnovnim, ali i svim drugim životnim namirnicama u narednim mesecima, uz obavezu držanja rezervi ukoliko za to bude potrebe.

„Kako bi reagovalo na rastuću inflaciju, Ministarstvo ekonomskog razvoja i turizma je takođe ograničilo i marže na veleprodajne i maloprodajne cene ulja, brašna, soli i šećera, dok budno prati i analizira kretanja na tržištu“, dodao je Đurović.

Đurović je naveo i da će se u narednim danima raditi na novim merama pomoći građanima i privredi kako bi se izborili sa svim izazovima koji državu očekuju na jesen.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...