Ministarstvo poljoprivrede očekuje da novousvojeni IPARD III program izmeni stanje u toj industriji

Više od 700 novih radnih mesta u poljoprivredi Crne Gore uz podršku EU

AgrobiznisBiznisPreduzetnikRegionVesti

12.8.2022 09:59 Autor: Redakcija Biznis.rs 9

Više od 700 novih radnih mesta u poljoprivredi Crne Gore uz podršku EU Više od 700 novih radnih mesta u poljoprivredi Crne Gore uz podršku EU
Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Crne Gore očekuje da se kroz različite mere novousvojenog IPARD III programa generiše dodatnih 9,53 miliona evra bruto dodate... Više od 700 novih radnih mesta u poljoprivredi Crne Gore uz podršku EU

Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Crne Gore očekuje da se kroz različite mere novousvojenog IPARD III programa generiše dodatnih 9,53 miliona evra bruto dodate vrednosti i otvori 789 novih, a zadrži 460 radnih mesta.

To se navodi u Programu razvoja poljoprivrede i ruralnih područja Crne Gore u okviru IPARD III 2021-2027, koje je pripremilo resorno ministarstvo, a vlada usvojila, prenose Vijesti.

Iz resornog ministarstva smatraju da će ukupnim ulaganjem od 126,6 miliona u toku perioda programa podržati vi[e od 1.000 korisnika, a da će se dodatni efekti ostvariti iz investicija u ruralnu infrastrukturu, ali da nije moguće utvrditi te efekte, koje donosi npr. brži i bolji saobraćaj.

IPARD III program usvojen je u julu, a on sadrži mere podrške vredne ukupno 82 miliona evra, od čega Evropska unija (EU) izdvaja 63 miliona, a ostalo Crna Gora. Novac izdvojen na godišnjem nivou mora biti utrošen u roku od tri godine nakon potpisivanja finansijskog sporazuma za svaku pojedinačnu raspodelu po godinama, a u suprotnom se vraća u budžet EU, što znači da se sredstva iz IPARD III programa mogu koristiti do 2030. godine.

Poljoprivrednici se za novi program mogu prijaviti od 2024. godine, s obzirom na to da se raspoloživi novac iz IPARD II programa može koristiti do kraja 2023. godine.

Vijesti postavljaju pitanje koliko će stvarno biti iskorišteno novca, pošto je od osam mera, koje sadrži IPARD III program, Crna Gora dobila ovlašćenja Evropske komisije da može da sprovodi tri mere.

Ako ne akredituje ostale mere, umesto predviđenih 63 miliona bespovratnog novca EU, poljoprivrednici će na raspolaganju dobiti 44,75 miliona, jer toliko vrede tri mere koje se mogu koristiti, što znači i manji broj novozaposlenih od planiranih 789.

Uz to, iskustvo iz prethodnog IPARD programa pokazuje da se novac ne koristi u maksimalnoj meri, pa je tako Crna Gora u riziku da na kraju ove godine vrati u budžet EU 9,19 miliona.

Da bi to sprečila, i poboljšalja sprovođenje novog programa, iz Vlade CG nedavno je najavljeno formiranje garantnog fonda u saradnji s Investiciono-razvojnim fondom, koji treba da kreira neophodne mere.

Mere koje nisu akreditovane

Kako je navedeno, mere koje su obuhvaćene programom, ali koje od strane ministarstva još nisu akreditovane odnose se na: agro-ekološke-klimatske mere i mere organske proizvodnje, realizaciju lokalnih razvojnih strategija – LEADER pristup, investicije u ruralnu javnu infrastrukturu, tehničku pomoć i zasnivanje i zaštitu šuma.

Ako bi dobila saglasnost od Evropske komisije, ministarstvo, odnosno poljoprivrednici bi mogli da računaju na dodatnih 18,25 miliona novca EU kroz ove mere.

 • Ceca

  14.8.2022 #1 Author

  Bravo

  Odgovori

 • MARA

  14.8.2022 #2 Author

  Hoće li moći oni to da izdrže?

  Odgovori

 • GOCA BG

  14.8.2022 #3 Author

  Bilo bi dobro da usvojen program unapredi ovu granu…

  Odgovori

 • Maša

  14.8.2022 #4 Author

  Sjajno…

  Odgovori

 • Boba3

  14.8.2022 #5 Author

  Napred za ulaganje u poljoprivredu

  Odgovori

 • LEPOSAVA

  14.8.2022 #6 Author

  Lepo za cuti….

  Odgovori

 • MIŠKOVIĆ

  15.8.2022 #7 Author

  Treba iskoristiti. Svako ulaganje znači razvoj i napredak

  Odgovori

 • BOJANA

  16.8.2022 #8 Author

  Bravo za njih.

  Odgovori

 • LENA

  7.4.2024 #9 Author

  postoji izazov u iskorišćenju sredstava i potreba za dodatnim akreditacijama mera radi maksimalnog iskorišćenja dostupnih resursa.

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *